Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
BRADLEY MUTFAĞI
Dr.  YASEMİN BRADLEY
Beslenme Danışmanı
Yazı Boyutu:
Hava değişiyor, bağışıklığı güçlendirmek gerek!

Eylül ayıyla birlikte hava sıcaklığı aniden düşmeye başlıyor, gündüz gece arası sıcaklık farkı çoğalıyor. Ne giyeceğimizi, gece ne örteceğimizi şaşırıyoruz. Bir de okullar açıldı. Çocukların diğer çocuklarla toplu olarak, kapalı ortamlarda biraraya gelmesi  çeşitli mikropları kapmaları ve eve taşıma olasılığı arttı. O yüzden bağışıklığı güçlendirmenin tam vaktidir!

Bağışıklık sistemini güçlendirmek için  avuçla destek yutmak yerine doğal yöntemlerden yararlanıyorum. Yararını çok gördüğüm bir yöntem Apiterapi.

Apiterapi arı ile tedavi demek. Bal arısı ürünlerinin sağlık amaçlı kullanımı. Arı ürünleriyle hastalıkların tedavisi ve direnci artırma geleneğinin tarihi aslında binlerce yıl öncesine dayanıyor.

BAL YE 100 YAŞINI GÖR…
Eski Yunanlılar balı  hem  çok yer , hem de tıbbi amaçla kullanırlarmış. Tıbbın bababı Hipokrat balı ülser ve yaralar için öneriyor.  Filozof Aristo düzenli bal yiyenlerin daha uzun yaşadığını iddia ediyor. Filozof Democritus da Aristo’ya katılıyor. Herkesin çok genç yaşta öldüğü bir çağda Democritus bal ve zeytinyağı sayesinde 110 yaşını bulmuş! Iranlı ünlü fizikçi ve filozof Al-Razi deri sorunları ve diş eti sorunları için bal ve sirke karışımını önermiş.   İslam dünyasında bal öyle değerli ki Kuran-ı Kerim de balın konu edildiği ayetler var. Çin tıbbında bal  öne çıkartılmış. 1000’den fazal bitkisel ilaç hazırlamış olan Li Shizhen  ilaçlarının etkisinin artması için balla kavrulmasını önermiş.

BAL NASIL İYİLEŞTİRİYOR?
Bal iyileşmeyi hızlandırıyor. Balın içindeki düşük nem ozmotik bir ortam sağlıyor,içeriye giren her sıvıyı uzaklaştırıyor.Bu şekilde yaranın içindeki sıvıyı da emiyor, yaranın çabuk kurumasını sağlıyor, ödemi ve yangıyı azaltıyor. Eğer bakteri girerse yaşayamıyor, ölüyor. Bakteriler için uygun olmayan bir ortamı var Ayrıca bal antiseptik maddeler içeriyor. 

BAĞIŞIKLIĞI DOĞAL OLARAK GÜÇLENDİRMEK İÇİN…
Bal, polen, propolis ve arı sütü. Önce bunların ne olduğuna bakalım:

PROPOLİS
Bal arılarının ağaçlardan, çiçek saplarından ve diğer bitkisel kaynaklardan topladıkları reçinemsi bir karışım. Arılar bitkilerden topladıkları maddelerle propolis yapıyor ve bununla kovan ve petek gözlerini sterilize ediyor, kovana giren zararlıları öldürdükten sonra mumyalıyor, kovanın açık ve çatlaklarını kapatıyorlar. Propolis arı ürünleri içerisinde yüksek antioksidan kapasitesi ile en çok öne çıkan! Nar suyu ile kıyaslandığında 62 kat, domates ile kıyaslandığında ise 120 kat daha yüksek antioksidan içeriğe sahip.

POLEN
Çiçeğin erkek üreme birimi. Çiçektozu. Koloni beslenmesinde protein kaynağı olarak önemli, adeta bir vitamin-mineral deposu. Polenin antioksidan kapasitesi domatese göre 4 kat, böğürtlene göre 3 kat daha fazla .

ARI SÜTÜ
6-15 günlük işçi arıların yutak üstü salgı bezlerinden salgıladıkları bir madde. Kraliçe arı bununla besleniyor. Hem işçi arıların 2-3 katı kadar büyük, hem de en az 50 kat daha uzun yaşıyor. Arı sütünün doğurganlık üzerinde etkisi var.

NEREDEN ALINMALI?
Bal dışındaki arı ürünleri polen, propolis, arı sütü eğer soğuk zincire uyulmazsa (buzdolaplarında saklanmazsa) etkinliklerini kaybediyor, bozuluyorlar. Yani tedavi edici özelliklerini kaybediyorlar. Bu yüzden  normal sıcaklıkta , açıkta  satılanları almak doğru değil. Doğrusu eczanelerden almak; eczanelerde  soğuk zincire uygun bir şekilde   korunuyor. Alır almaz beklemeden evinize getirin , buzdolabınızın  kapak içi raf bölümünde saklayın.

NASIL KULLANILMALI?
İsteyen kendi karışımını da hazırlayabilir. Ancak bunun oranını tutturmak, malzemeyi ayrı ayrı bulmak ve güvenilirliğinden emin olmak zor. Bu yüzden hazır karışımı tercih ediyorum. Her gün 1 yemek kaşığı polen-propolis-arı sütü ve bal karışımını kahvaltıda yiyorum. 

ÇOCUKLARDA:
-Çocuklara  arı sütü-propolis-polen-bal karışımı ne kadar verilmeli?
Çocuklara kilo  başına 0.3 gram verebilirsiniz. 3 yaş altındaki çocuklarda kullanmadan önce doktorunuza danışmalısınız.

3-7 yaş arasındaki çocuklara  1 çay kaşığı
7-12 yaş arasındaki çocuklara 1 tatlı kaşığı

*Dikkat: Arı zehiri alerjisi, astım, aşırı alerjik bünyeniz varsa bu ürünleri kulanmamalısınız.


Copyright 2007-2024 ® NETATÖLYE - Tüm hakları saklıdır. İzinsiz alıntı yapılamaz.