Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
BRADLEY MUTFAĞI
Dr.  YASEMİN BRADLEY
Beslenme Danışmanı
Yazı Boyutu:
Limona gel!

Sonbahar-kış ayları limonu baş tacı ettiğimiz veya etmemiz gereken mevsimler. Şu limonun faydaları neymiş, bir bakalım mı?

- Anavatanı Asya.
- Ülkemiz en çok üretenlerden biri.
- C vitamininden zengin bir meyve, hastalıklara karşı koruyor.
- İçinde hemen hemen tüm vitamin ve mineraller var ama C vitamini dışındakiler düşük oranlarda.
- Önemli antioksidan bileşikler olan flavanoidleri içeriyor.
- Halsizliği önlüyor.
- Böbrek taşı-kumu tedavisi için yararlı. Şöyle: 1 bardak limon suyunda 6-7gram sitrik asit var. Sitrik asitten zengin içecekler içilince idrar hacmi artıyor; böbreklerden atılan madde artıyor. O zaman da kum-taş önleniyor.
- Suyunda eriyositrin, hesperidin, kabuğu ve etli kısmında ise naringin adlı flavanoidler var. Bu bileşiklerin kanserin önlenmesinde etkli olabileceği düşünülüyor. Araştırmalar sürüyor.
- Hipertansiyonu olanlarda limon suyu tansiyonu düşürüyor.
- Hemoroidi olanlar için faydalı; içindeki bileşikler damarlar üzerinde etkili.
- İçindeki sitrik asitin yağ yakılmasını artırarak zayıfalamaya da yardımcı olduğu düşünülüyor. Araştırmalar devam ediyor.
- Limon suyu düşük pH’lı, antibakteriyel özelliği var.
- 100 gramında 29 kalori var.

DİKKAT:
Limon da aynen greyfurt gibi ilaç kullanan kişilerde  dikkatli olunması gereken bir meyve.  Limonata ilaç alındıktan 2 saat önce veya sonra tüketilmeli. Bazı ilaçlarımn emilimini artırabilir, böylece yan etki gösterebilir.

LİMONUN İÇİNDEKİ D-LİMONEN KANSERDEN KORUYOR!
D-Limonen limon, mandalina, üzüm gibi meyvelerde bulunan bir bileşik. Hayvan çalışmalarında akciğer, meme, karaciğer, pankreas, cilt kanserine karşı koruyucu olduğu gösterilmiş. Kanser hücrelerinin çoğalmasını ve büyümesini engelliyor. Limonenin adı limondan geliyor. Limon kabuğu önemli oranda bu bileşiği içeriyor. Limona kokusunu veren de işte bu bileşik. Kozmetikte, parfümlerde, yiyecek sektöründe, ilaçlarda kullanılıyor. Gastroözefajial reflü, yanmaya iyi geliyor.

D- limonen ayrıca bağışıklık sistemini de güçlendiriyor. Meme ve kolon kanserli hastalarda yapılan çalışlmalarda D-limonenin hastalığın ilerlemesini durdurduğu görülmüş. Ayrıca bol turunçgil kabuğu (mandalina, portakal, limon, greyfurt, bergamut gibi) tüketenlerde cilt kanser riskinin azaldığı gösterilmiş.

ANNEMİN LİGHT LİMONLU TATLISI
2 yemek kaşığı mısır nişastası
1 yemek kaşığı un
1 yemek kaşığı pirinç unu
4 limonun suyu
Limon suyunun 1,5 katı su
2 yemek kaşığı toz tatlandırıcı

* Tüm malzemeyi iyice karıştırın.
* Orta ateşte çevirerek muhallebi gibi pişirin.
* Üzerini istediğiniz gibi süsleyin.


HAFİFLETEN, SİNDİRİMİ KOLAYLAŞTIRAN ÇAYLAR HANGİLERİ?
Yılbaşı yaklaşıyor. Alanının ototite ismi Yeditepe Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Farmakognozi ve Fitoterapi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Erdem Yeşilada’ya bizi hafifletecek, rahatlatabilecek, destek alabileceğimiz çayları sordum. İşte önerdikleri:

Beyaz Çay bolca içerdiği kateşinler ve kafein birlikte metabolizma hızında artış sağlar. Bu suretle  vücudun yağ üretimi üzerinde baskılayıcı ve  mevcut yağın parçalanmasını sağlayıcı etki sağlanır. Ayrıca beyaz çay, kuvvetli antioksidan etkisiyle iyi kolesterolü yükseltip, kötü kolesterolü düşürmeye yardımcı olarak damar sertleşmesi ve tıkanıklığının önlenmesine katkı sağlar.

Yeşil Çay  da tıpkı beyaz çay gibi içinde bulunan kafein ve kateşin türevleriyle  yağ yakıcı (lipolitik) ve glikojenolitik özelliktedir. Kafein türevleri idrar artırıcı etkisi ile yine vücutta ödemin sökülmesine yardımcı olur. Yeşil çay, fiziksel halsizliği giderici ve enerji verici (analeptik) bir içecektir.

Rezene çayı, sindirim sistemi üzerindeki spazm giderici etkiye sahiptir. Özellikle sindirim sisteminde düz kas tabakasını gevşetmesine bağlı olarak sindirime yardımcı olmakta, midedeki gerginlik ve ekşime gibi şikayetlerin giderilmesini sağlamaktadır. Böylelikle mide ve bağırsaklarda rahatsızlık verecek gaz oluşumunu engellemektedir.

Zencefilin önemli etkilerinden biri ise safra salgısını artırması nedeniyle bilhassa yağlı yemeklerden sonra sindirime yardımcı olmakta ve sancıyı gidermektedir.

Biberiye yaprakları, yapılan deneysel çalışmalarda pankreatik lipaz enzimini baskılayarak bağırsaklardan yağın emilmesini azalttığı ve dolayısıyla kilo almayı ve karaciğer yağlanmasını önleyebileceği bildirilmektedir. Ayrıca safra salgısını artırarak sindirimi, bilhassa yağlı besinlerin sindirimini kolaylaştırmaktadır. Diğer taraftan, biberiye yapraklarının idrar söktürücü özelliği vücuttan ödemin sökülmesine yardımcı olmaktadır.  

Mate yaprakları içerdiği kafein ile idrar artırıcı etkisi mevcuttur. Bu suretle vücutta ödemin sökülmesine yardımcı olur.

Isırgan yaprakları da potasyum bakımından zengin bir idrar söktürücü olmasının yanı sıra vücuttaki ödemin atılmasına yardımcı olur. Ancak taze çıktığı bahar ayları haricinde toplanan ısırganların böbrek taşı oluşumunu tetiklediği bilinmektedir.

Kiraz sapı, idrar artırıcı özelliğinin yanı sıra zengin potasyum içeriği nedeniyle vücutta idrar ile atılan potasyum dengesinin bozulmasını önlemektedir.

Funda yaprakları, idrar artırıcı etkisinin yanı sıra sindirimi kolaylaştırıcı özelliği bulunmaktadır.

Kekik uçucu yağının safra artırıcı etkisi bulunmaktadır. Dolayısıyla sindirimi kolaylaştırır.



Copyright 2007-2024 ® NETATÖLYE - Tüm hakları saklıdır. İzinsiz alıntı yapılamaz.