Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
BRADLEY MUTFAĞI
Dr.  YASEMİN BRADLEY
Beslenme Danışmanı
Yazı Boyutu:
Gerçek balı sahtesinden nasıl ayıracağız?

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı hileli gıda ürünü üreten firmaları bir kez daha teşhir etti. Bakanlık 17 bal üreticisi ile 25 süt üreticisi  firmanın ismini açıkladı. Bu isimleri nereden öğreneceğiz dediğinizi duyar gibiyim. Çok kolay; Google arama motoruna “Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı” yazmanız yeterli. Ana sayfalarının sağ alt tarafındaki duyurular bölümüne tıklayın. Tüm liste orada! Bence Bakanlık harika bir iş yapıyor. Böylece hem para cezası alıyor bu hileli firmalar, hem de tüm Türkiye’ye afişe olmanın ayıbını yaşıyorlar.

Bal çok sevdiğim ve düzenli tükettiğim bir ürün olduğu için dikkatli takipteyim.
Balı diğer şekerli ürünlerden ayıran belirgin bir özellik var: Vitaminler, enzimler, mineraller, aminoasitler ve vücut için gerekli yaşamsal değerde pek çok elementi içeriyor. Bu yüzden doğal beslenme denince aklıma gelen ilk ürünlerden biri.

Eskiden gider balıyla ünlü yörelerden, açıkta satılan ballardan satın alırdım. Laboratuarda analizden geçmemiş ballarla vücudumuza neler girebileceğini öğrendikten sonra vazgeçtim! Antibiyotikler, naftalin kalıntıları, böcek ilaçları, şeker... Liste uzuyor.

Balın rengine, kıvamına bakarak gerçek mi-sahte mi anlayamazsınız!
İster petek, ister süzme bal olsun, gerçek balı sahtesinden ayırmak uzmanlar için bile zor. Kıvamına ya da rengine bakarak, koklayarak, hatta tadarak balın gerçeğini sahtesinden ayırt etmek neredeyse olanaksız. En doğru sağlıklı ve emin yol laboratuvar analizi. İleri teknoloji ile donatılmış laboratuarlarda, deneyimli uzmanlarca yapılacak analizler, gerçek balın sahtesinden kuşkuya yer vermeyecek biçimde ayırt edilmesini sağlıyor. Doğru olan, bu tür analizleri yapabilecek laboratuar olanaklarına sahip bir markanın balını tercih etmek.

PETEK BAL GERÇEK BAL MI?
Genelde yapılan yanlış her petek balın gerçek bal olduğunu sanmamız. Balın petek halinde olması onun gerçek bal olduğunu kanıtlamıyor. Kovan yakınına konan şeker şurubu vb.’nin arılar tarafından bala dönüştürülmesi ile de petek bal elde edilebiliyor. Bu tür petek ballar çiçeklerin, bitkilerin, doğanın tadını, şifasını içermiyorlar. Laboratuar analizi ileri teknoloji, deneyim ve uzmanlık gerektiren   pahalı bir işlem. Bu yüzden de her petek balın tek tek analizi pratikte olanaksız. Analiz edilmemiş balların ise sağlık açısından güvenilir olup olmadığı, soframıza nerden, nasıl ve hangi koşullarda ulaştığını bilemeyiz. Üstelik petek balı ne kadar  süzersek süzelim, bir bölümü petekte kalıyor ve ziyan oluyor. Daha sağlıklı bal tüketmenin yolu ise güvenilir bir markayı seçip, süzme bal yemek.

BALDA ZARARLI MADDE OLUP OLMADIĞINI NASIL ANLAYACAĞIZ?
Bal doğal bir gıda maddesi. Doğal biçimde üretilir ve doğada iyi olan ne varsa içeriğinde bulunur. Balın doğasında zararlı madde yoktur. Ancak bütün tarımsal ürünler gibi bal üretiminde de, üreticiler zararlılarla ve hastalıklarla mücadele için, ilaçlara başvurmaktadırlar. Bilinçsiz ilaç kullanımı, bazen balda, dünya standartlarının üzerinde kimyasal bulunmasına neden olmaktadır. Balda bulunabilecek bu tür zararlı ya da yabancı maddelerin tespiti, ileri teknoloji ile donatılmış laboratuarlarda uzmanlarca yapılacak ayrıntılı analizlerle mümkündür.

KRİSTALEŞEN BAL SAHTE Mİ, BOZUK MU?
Hayır. Yaygın kanının aksine, gerçek bal bazen kristalleşebilir. Bu bozulduğu anlamına gelmez. Kristalleşmiş haliyle de tüketilebilir, besin değerini kaybetmez. Balı kristalleşme öncesindeki kıvamına getirmek mümkün. 45 dereceden daha düşük sıcaklıkta, benmari usulü (bir kabın içinde, suyla doğrudan temas ettirmeden) ısıtmak kristalleşmenin çözülmesi için yeterli. Sahte bal  kristalleşmiyor, çünkü içinde doğal özler bulunmuyor.

HAMİLELİKTEKİ BULANTILAR VE YOL-DENİZ TUTMASI İÇİN ŞURUBUM VAR!
Zencefilli, limonlu ballı şurup:
Taze zencefil (10 cm kadar bir kök)
1 limonun suyu
Bal
Su

-    Zencefilin kabuklarını soyun. 1 cm.lik halkalar halinde doğrayın.
-    1 limonun suyuyla beraber 1,5 litre suyla kaynatın.
-    Buzdolabında iyice soğutun.
-    İçine birer tatlı kaşığı bal eklenmiş bardaklarla buz da ekleyerek servis yapın.

Bulantıyı kesmek için birebir!  Yola çıkarken bir şişeyle yanınıza da alabilirsiniz.


SEPETTEKİ SAĞLIK: ZENCEFİL
* Bulantıya birebir. Çinlisi, Hintlisi, Ortadoğulusu, Romalısı hepsi zencefili kullanmış.
* Hamilelerde sabah bulantısını önlemede çok etkili.
* Vazopressin hormonunun salınımını azaltıyor. Bu hormon su, tuz, kan şekeri dengesi üzerinde etkili. Bulantıyı önleme mekanizmasının bununla ilgili olduğu düşünülüyor.
* Kemoterapi sonrası bulantılara da iyi geliyor.
* İçinde gingerol adlı antioksidan bir madde var. Gingerol yangıyı önlüyor, bakteri ve virüslere karşı bizi koruyor.
* Yangı önleyici etkisiyle kansere karşı da korunmamızı sağlıyor. Çünkü kanserin ilk aşaması yangı, sonra kronik enfeksiyon, ardından kanserleşme başlıyor.
* Migren ağrılarını hafifletebiliyor.
* Kanın koyulaşmasını engelliyor; felç riskini azaltıyor.
* Midenin boşalmasını hızlandırıyor, sindirimi kolaylaştırıyor.
* Texas Üniversitesi MD Anderson Kanser Merkezi’nde zencefil ekstresinin kolon kanseri hücrelerini öldürdüğünü görmüşler. Ayrıca böbrek, meme, pankreas kanserleri üzerinde de etkili bulmuşlar. İleride ilaç olarak karşımıza çıkabilir.
* Avrupa’ya 9. Yüzyılda girmiş. O kadar sevilmiş ki sofrada tuz-biberle yan yana konurmuş. Biraya da serperlermiş. Ginger-ale (zencefilli bira)  adı oradan geliyor.
* Adına Gingerbread denilen İngiltere’de çok ünlü olan kurabiyelerin doğuş öyküsüne gelince: Ünlü kralları 8. Henry’nin kızı 1. Elizabeth özel yemeklerinde konuklarına o konuğu birebir resmeden kurabiyeler sunarmış.
* Balık kokusundan hoşlanmıyorsanız “burma” yöntemini deneyin. Balığı zencefile buluyorlar, kokusu kalmıyor.
* Dünya zencefilinin yarısı Hindistan’dan geliyor.
* İçindeki antioksidan gingerolün seviyesi hangi zencefili tükettiğinize bağlı olarak değişiyor.
* Dayanıklı; 2 hafta buzdolabında tazeliğini koruyor.
* Yemenliler kahveyi zencefilli içiyorlarmış.
* Soyup dilimleyip donduruyorum, ihtiyacım oldukça çıkartıp rahatlıkla kullanıyorum.



Copyright 2007-2024 ® NETATÖLYE - Tüm hakları saklıdır. İzinsiz alıntı yapılamaz.