Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
KENDİMDEN BİLİYORUM
Uzm. Psk.   DERYA GÜLTERLER
Klinik Psikolog
Yazı Boyutu:
Anne babalara yeni yıl fırsatları

Yaşanan her gün büyük fırsatlarla doludur. Özel günlerinse, kaçırılmaması gereken fırsatları vardır.

Yılbaşının yaklaşması ile birlikte, tüm caddelerin ışıltısı en gencinden en yaşlısına herkesi alışverişe davet eder halde. Son günlerde oyun odasına giren her çocuk yılbaşında kendisine neler alınacağından, hangi hediyeleri beklediğinden bahsediyor.

Hal bu ki yeni yıl, bayram, doğum günü gibi özel günler çocuklara istemek ve beklemekten çok başkalarının nelerden mutlu olabileceğini tahmin etmek, onlar için kendi emeği ile bir şeyler üretmek, vermek ve ötekinin sevinci ile mutlu olabilmenin heyecanını yaşamak için harika fırsatlardır.

İYİ BİR ANNE BABA BU FIRSATI KAÇIRMAZ!
Çocuğunuza yeni yılda başkalarından ne beklediğini değil, başkaları için ne hazırlamayı planladığını sorun. Onunla birlikte alışverişe gidip başkalarına hediyeler satın almayın. Birlikte aldığınız her hediyede, kişiye verdiği değerle aldığı hediyenin maddi değerini eşleştirmeyi ölçecektir. Kardeşi için, babası için, arkadaşları için neler hazırlamayı planladığını, bunun için yardıma ihtiyacı olup olmadığını sorun.

Sizden yardım isterse, önce birlikte hediye hazırlayacağı kişinin ilgi alanlarını tahmin etme oyunu oynayın. Hangi renkleri, hangi tatları, hangi oyunları sever? Hediyesini hazırlarken onu ne kadar kıymetli bir çaba gösterdiği yönünde yüreklendirin. Hediyesini verdiğinde karşıdaki kişinin ne kadar mutlu olacağının hayalini birlikte kurun.

SİZ DE SATIN ALMAKTAN UZAK DURUN!
Çocuğunuza hediye hazırlamak konusunda yardım ederken, sizin de kendi armağanlarınızı hazırladığınızı görmesi çok önemlidir. O hazırlarken sizin gidip birçok paketle eve döndüğünüzü gören çocuğunuz, sadece çocukların ya da para kazanmayanların hediye hazırlaması gerektiğini, diğerlerinin satın almasının daha kıymetli olduğunu öğrenir. Bu durumda vermek istediğiniz mesajdan kilometrelerce öteye düşersiniz.

Çocuğunuz sizin de aynı heyecan içerisinde olduğunuzu, buna önem verdiğinizi, değerli olanının öteki için ayrılan zaman ve ona adanan emek olduğunu öğrenirse yaşamdan aldığı tat maddi imkanlardan sıyrılır. Sevginizi ona aldığınız oyuncakla ölçmez. Sizinle geçirdiği zamanın kıymetini, paylaşmanın değerini, mutluluğun coşkusunu yaşamayı öğrenir.

BİR FIRSAT DAHA...
Yeni yılın bir diğer fırsatı da kapanış yapmak ve yeni bir başlangıç için harekete geçmeye yönelmektir. Kapanışlar birçok insanın çok tecrübesiz olduğu hızla üzerini örttüğü bir konudur. Sağlıklı kapanmayan her süreç, yeni başlayan zamanların enerjisinden götürür.

Çocuğunuza sağlıklı kapanışlar yapmayı öğretmenin yolu ise, geçtiğimiz yılı birlikte değerlendirmek için vakit ayırmanızdır. 2013 yılında neler yapmayı planlamıştınız, hangilerini gerçekleştirebildiniz, hangilerini gerçekleştiremediniz not alarak konuşun. Gerçekleştirebildikleriniz için kendinizi ve diğerlerini kutlayın. Gerçekleştiremediklerinizde neyin sizi engellemiş olabileceğini konuşun. Bu yıl bu engelleri ortadan kaldırmak için neler yapacağınızı, bunun nasıl yapılacağını adım adım yazarak planlayın. Hep birlikte, gerçekleştirebileceğiniz planlarınızı tüm yıl görebileceğinmiz bir yere yapıştırın.

Bu fırsatla çocuğunuza hedef koymayı, bu hedefe yönelmenin heyecanını ve başarmanın sevincini yaşatın. Bunlar için günlerce süren eğitimlere, uzun uzun okumalara hiç ihtiyacınız yok. Bu özel günler güzel fırsatlar, sakın kaçırmayın!

MUTLU YILLAR!


Copyright 2007-2024 ® NETATÖLYE - Tüm hakları saklıdır. İzinsiz alıntı yapılamaz.