Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
KÖPRÜDEN GEÇERKEN
Prof. Dr.  ATİLLA BÜYÜKGEBİZ
Çocuk Sağlığı ve Çocuk Endokrinoloji Uzmanı
Yazı Boyutu:
Donmuş gıdalar bir kez çözüldükten sonra tekrar dondurulmalı mıdır?

İnternet ortamı ve medyadaki gıda ile ilgili yayınlar gerçekten de yaşamımızı zorlaştırmaya başladı. Ne yiyeceğiz, hormonlu mu, süt içmeyecek miyiz, erken ergenlik salgın mı, kanser salgın hale mi geliyor? Ailelerin kafalarında soru işaretleri var.

Öncelikle şunu söylemek isterim, Türkiye bundan 10 yıl öncesi gibi değil, artık gıda kontrolü sıklaştı, bakanlık denetimleri arttı; çünkü hormonlu tabir edilen veya düzenli üretilmeyen gıdalar diğer ülkelere de gönderilemiyor. Belirli kriterlerin sağlanması gerekiyor, onun için üretim aşamasında kontroller yapılıyor. Tüketicilerin ise gıdayı mevsiminde tüketmeleri, süt ve süt ürünlerinde bilinen markaları tercih etmeleri ve kutular üzerindeki imal ve son kullanma tarihlerini kontrol etmeleri gerekli…

Pekiyi, donmuş gıdalar dolaptan çıkarılıp bir defa çözüldüğünde, hemen tüketilmesi mi gerekli? Çok az bir miktar kullanılacaksa, kalanı ne yapılacak? Aileler donmuş gıda çözüldükten sonra, yemeğe üşüşecek mikroplardan korkuyorlar. Yiyecekler, buzdolabının dışında 10 derecenin üzerinde uzun süre bekletilirse, üzerinde bakteri ve mantarlar oluşabilir ve bozulabilirler. Ancak bu tehlike her türlü gıda için geçerlidir, gıdaların donup çözülmesi ya da hiç dondurulmamış olması fark etmez. Çünkü gıdaların tekrar dondurulması, taze halde dondurulmalarıyla aynı etkiyi yapar, mikroroganizmaların bir Sçoğu ölür. Tıbbi açıdan, 1 kez de 10 kez de çözüp dondursanız, hiçbir sakıncası yoktur.


Copyright 2007-2024 ® NETATÖLYE - Tüm hakları saklıdır. İzinsiz alıntı yapılamaz.