Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
KÖPÜK
Prof. Dr.  REFİKA ERSU
Çocuk Göğüs Hastalıkları Uzmanı
Yazı Boyutu:
Ani bebek ölümü sendromu

1 yaşın altındaki çocuklarda görülen, tam nedeni açıklanamayan, ani ve beklenmeyen ölümler ani bebek ölümü sendromu olarak adlandırılıyor.

Ani ve beklenmeyen bebek ölümlerinin yüzde 80-82’si ani bebek ölümü sendromuna bağlı olarak yaşanıyor. Ani bebek ölümü sendromu, bebeğin ilk 2 haftasında çok seyrek, 2-3 aylıkken en sık olarak görülür ve ölümlerin yüzde 10’undan daha azı 7 aydan sonraki bebeklerde görülüyor. Kış aylarında ani ölümler daha sık yaşanıyor; bu durum da bu bebeklerde artmış viral solunum yolu enfeksiyonlarına bağlanıyor.
Anneyle ilgili risk faktörleri ise, genç yaş, çok sayıda gebelik, sigara içme veya bağımlılık yapıcı madde kullanma, çoğul gebelik… Bebekle ilgili risk faktörleri ise, erken doğum, düşük doğum ağırlığı ve erkek cinsiyet olarak biliniyor. Bebeğinizi ani ölüm sendromu’ndan korumak için risk faktörlerini azaltmak en önemli kural. Şöyle ki:

BUNLARA DİKKAT!
- Bebeğinizi sırtüstü pozisyonda uyutun. Yan uyuma pozisyonu ani bebek ölümü riskini sırtüstü uyumadan daha fazla, yüzüstü uyumadan daha az arttırıyor.
- Bebeğinizin bulunduğu ortamda sigara içilmemesini sağlayın.
- Gebelik sırasında anne ve babanın olarak sigara içmeyin.
- Bebeğinize anne sütü verin.
- Bebeğinizin giysilerinin ve üstündekilerin bebeği çok sıcak tutmamasına dikkat edin.
- Bebeğinizin yattığı yatağın sert olmasına ve yatakta yastık ve oyuncak olmamasına dikkat edin.
- Eğer sigara içiyorsanız, bebeğinizle aynı yatakta yatmayın.


Copyright 2007-2024 ® NETATÖLYE - Tüm hakları saklıdır. İzinsiz alıntı yapılamaz.