Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Yazı Boyutu:
Çocuk sol elini kullanıyorsa?

Sağ elini kullananlar dünyasında sol elini kullanan çocukların yaşadıkları birçok zorluk vardır. Araştırmalara göre dünya nüfusunun yüzde 10’u solaktır. Çocuğunuzun hangi yaşta artık el tercihinin belli olacağı, solak olup olmadığı, solak ise anne baba olarak nasıl davranılması gerektiği hep merak edilen konulardır.

Çocuğun uzatılan objeyi sol eli ile alması, objeleri sol elinde tutması çocuğun solak olacağı anlamına gelmez. Yapılan araştırmalara göre çocuğun 3-4 yaşına gelene kadar hangi elinin baskın olduğunun anlaşılamayacağı yönündedir. Fakat çocuğunuzun hangi elini kullanacağını anlamak için anne baba olarak basit testler yapabilirsiniz.

• Çocuğun kalemi, kaşığı, çatalı hangi eliyle kullandığına dikkatle bakın.
• Çocuğa bir obje uzattığınızda hangi eli ile uzandığına dikkat edin.
• Çocuk zıplarken ya da tek ayak üstünde dururken handi ayağını tercih ettiğine bakın.

SAĞ ELİNİ KULLANMAYA ZORLAMAYIN!
Anne babaların en sık yaptığı yanlışlardan biri de çocuğun solak olmasına karşı vermiş oldukları tepkidir. Bunlar içinde en önemlisi çocuğun sağ elini kullanmaya zorlanmasıdır. Bunun bir özellik olduğu ve değiştirilmemesi gerektiği unutulmamalıdır. Çocuğun el tercihi değiştirilmeye çalışıldığında ciddi duygusal problemlere sebep olunabilir. Çocuklarda alt ıslatma, tırnak yeme, kekeleme, tikler ve okula gitmeyi reddetmeye kadar uzanan sorunlara yol açabilmektedir. Ayrıca solak çocukların sağ ellerini kullanmaları yönünde yapılan baskılar çocuklarda öğrenme güçlüklerine sebep olabilmektedir. Solak çocukların da başarılı olduğu, hatta birçok yaratıcı sanatçının da solak olduğu unutulmamalıdır.

Çevreyi solak çocuklara göre düzenlemek kendilerini farklı hissetmemelerine, aksine uyumlarını kolaylaştırmalarına yardımcı olacaktır. Solaklar için özel tasarlanmış ürünleri kullanmak; örneğin, özel makaslardan almak ya da sofrada kaşık ve çatalı ona göre yerleştirmek gibi kolaylıklar  sağlanmalıdır.


 

 


Copyright 2007-2024 ® NETATÖLYE - Tüm hakları saklıdır. İzinsiz alıntı yapılamaz.