Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Yazı Boyutu:
Çocuklarda istenmeyen davranışlar

Çocukların yaramazlık yapması, kurallara uymaması, ebeveynlerini dinlememesi ve topluluk içinde ebeveynlerini zor durumda bırakacak davranışlarda bulunması istenmeyen davranışlardır. Bazen bu davranışlar her hangi bir problemin belirtisi olurken bazen de ebeveyn tutumları ile ilgili olabilir.

Çocuğun disipline edilmesi ve uyumlu bir çocuk olması için yapılması gereken şeyler çoğu zaman ebeveynlerin kararlı ve tutarlı davranmaları ile şiddetini azaltacaktır. Zaman zaman oyuncakçıda ya da restoranlarda istediği alınmadığı için ağlayan ya da kendini yerlere atan çocuklara hepimiz şahit olmuşuzdur. O anda ebeveynin sinirlerine hakim olup, durumu kontrol altına alması zor olsa da bunu başarması gerekmektedir.

Çocukların söz dinlememesi veya toplum içinde istenmeyen davranışlar göstermesi bazen çocuğun duygusal durumu ile ilgili de olabilir. Çok yakın zamanda yaşamış olduğu bir ayrılık, kayıp, arkadaş problemi, kardeş doğumu, okula başlama ya da akademik başarısızlıklar gibi sorunlar çocuğun istenmeyen davranışları sergilemesine sebep olabilir. Bunun için ebeveynlerin çocuklarını çok iyi gözlemlemeleri ve son zamanlarda çocuklarındaki değişiklikleri takip etmeleri gerekmektedir.

Çoğu ebeveyn böyle bir durumla karşılaştığında nasıl davranacaklarını bilememektedirler. İstenmeyen davranışları görmezden gelerek mi, yoksa cezalandırarak mı yok edebiliriz?

EBEVEYN NE YAPMALI?
İstenmeyen davranışları azaltmak ya da ortadan kaldırmak için izlenecek yolun ana çizgiler:
- Kısa bir süre için çocuğunuza herhangi bir biçimde ilgi göstermeyi bırakın.
- Onunla tartışmaya girmeyin, konuşmayın veya onu azarlamayın.
- Başınızı çevirin ve onunla göz göze gelmekten kaçının.
- Tutum ve davranışınızda, yüz ifadenizde kızgınlık belirtisi göstermeyin.
- Başka bir şeyle uğraşıyormuş gibi yapın ya da odadan çıkın.
- Çocuğunun kötü davranışı karşılığında bir ödül elde etmemesine özen gösterin.
- Kötü davranışı son bulunca çocuğa bol bol ilgi gösterin.

Ayrıca çocuğu sevdiği etkinlikten ayırıp oyuna ya da etkinliğe kısa bir süre ara verme yöntemi de çocuğun istenmeyen davranışlarını azaltmak için kullanılabilir. Bu yöntemi uygulayarak, çocuğunuzu kötü davranışı sırasında içinde bulunduğu pekiştirici ya da haz verici durumdan çabucak uzaklaştırıp, onun açısından hiç de pekiştirici olmayan, hoşlanılacak bir yanı bulunmayan, sakin, sıkıcı bir yere koyarsınız. Ara verme yöntemi ile birçok istenmeyen davranış çabucak zayıflar. Ara verme hemen istenmeyen davranışın arkasından uygulanmalı ve süresi çocuğun yaşının her yılı için bir dakika olmalıdır. Bunun için alarmlı bir saat kullanılabilir, saatin çalmasını bekleyin ve saat çalana kadar çocukla her türlü iletişimi kesin. Saatin zili çaldığında çocuk kendisi sürenin bittiğini anlayıp etkinliğine geri dönebilir. Böylece ebeveynler de kendilerini suçlu hissetmemiş olurlar.

NE SIKLIKLA YAŞANIYOR?
Çocukların istenmeyen davranışlarını çok iyi tespit etmek ve hangi durumlarda ve ne sıklıkta ortaya çıktığını belirlemek gerekmektedir. Ebeveyn tutumlarına bağlı olan istenmeyen davranışların düzelmesi, ebeveynlerin ortak kararlılığı ve tutarlılığı ile mümkündür. Burada dikkat edilmesi gereken nokta, bu davranışların belirli bir psikolojik olaydan sonra ortaya çıkıp çıkmadığıdır. Bu gibi durumlarda ebeveynlerin bir uzmandan yardım alması gerekmektedir. Uzman tarafından tespit edilen duygusal bozuklukların erken teşhis ve tedavisi ile hem çocuk hem de ebeveynleri istenmeyen davranışları kontrol altına almış olacaklardır.



Yorumlar
figenemre - (22.10.2011 00:20:11)
merhabalar ben yeni üye oldum bu siteye ama çok değerli bilgiler gördüm benim sormak istediğim bi sorum olacak 6 yaşında bi oğlum var anaokuluna gidiyor fakat öğretmen onu dinlemediğinden ve derslere katılmadığından bahsediyor bunun nedeni ne olabilir sizce?
efray - (14.09.2011 08:08:33)
merhabalar benim çocuğumun hiç istemediğim ve kimseni,nde istemeyeceği bir huyu var ISIRMAK napmalıyım bilmiyorum.başkalarının çocuklarını ısırdığında çok rahatsız oluyorum bu huyundan onu vazgeçirmek istiyorum ama ona zarar vermeden en doğru şekilde bu konuyla ilgili yorum çok ardım ama bulamadım
Copyright 2007-2024 ® NETATÖLYE - Tüm hakları saklıdır. İzinsiz alıntı yapılamaz.