Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Yazı Boyutu:
Çocuğum matematiği öğrenemiyor!

Matematik dersi çoğu çocuk için adeta bir baş belasıdır. Sayılar, semboller, işlemler, problemler ve çarpım tablosu...

Çocukların yapısal özellikleri ya da aileden gelen genetik geçişler ile birlikte bazı çocuklar sayılarla uğraşmayı severken bir kısmı da sayılardan uzak durur; sayıları öğrenemez, matematik sembollerini karıştırır, dört işlem yapmakta zorlanır, problemleri bir türlü anlamaz ve en önemlisi de çarpım tablosunu ezberlemekte zorlanırlar. Ayrıca sağlarını sollarını karıştırırlar, yönleri ile ilgili zorlanırlar, zaman kavramları oturmamıştır, hatta bir kısmı müzik notalarını da sembollerden oluştuğu için öğrenemez.

Okula başlamadan bu sorunu daha okul öncesi dönemde anlamak mümkün. Çocuğunuz sayıları ve geometrik şekilleri öğrenemiyorsa, sayıları karıştırıp, ters kopyalıyorsa, yönünü tayin etmekte zorlanıyorsa, zaman kavramlarını karıştırıyorsa, “diskalkuli” dediğimiz matematiksel alanda öğrenme güçlüğü yaşıyor olabilir.

MATEMATİĞİ EĞLENCELİ HALE GETİRİN
Matematiksel anlamda öğrenme güçlüğü yaşayan çocukların okul dönemindeki belirtileri ise; sayılar ile ilgili hesaplarda, dört işlem becerilerinde, problemleri kavramada ve işleme dönüştürmede, sembolleri anlamada ve çarpım tablosunu ezberlemede zorlanmalarıdır. Özellikle çarpım tablosunu ezberlemek, çocukları olduğu kadar aileleri de yıpratan bir süreçtir. Ailelerin bilmesi gereken bir konu da; çarpım tablosunu ezberleyemeyen her çocuk öğrenme güçlüğü yaşıyor demek değildir. Öğrenme sürecini etkileyen bir ok faktör vardır, bunlardan biri de motivasyondur. Çocuk öğrenmesi gereken konuya merak duymalı, yani o konuyla ilgilenmeli. Bunun için matematiği çocuk için eğlenceli hale getirerek öğretmeye çalışmak daha kolay olacaktır.

Matematik ile ilgili kavramları, işlemleri, sembolleri, problemleri ve çarpım tablosunu evde oyunlarla daha keyifli hale getirebilirsiniz. Sayıları ve sembolleri birer kartona yazarak hafıza oyunları oynamak, tombala tarzında eğlenceli kartlar hazırlamak, çarpım tablosunu okurken sesini kaydetmek ve daha sonra bunu sık sık dinlemek gibi yöntemler çocuğun öğrenmesini daha çekici hale getirecektir. Böylece çocuğunuz eğlenirken bir yandan da öğrenecektir.

Çocuğunuzun öğrenme güçlüğü belirtilerini taşıdığını düşünüyorsanız, bir uzmandan yardım almalısınız. Uzman, çocuğunuzun öğrenme güçlüğü yaşayıp yaşamadığını belirlendikten sonra size nasıl bir yol izleyeceğiniz konusunda kılavuzluk edecektir.



Copyright 2007-2024 ® NETATÖLYE - Tüm hakları saklıdır. İzinsiz alıntı yapılamaz.