Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
YENİ ÇAĞIN ÇOCUKLARI
NUR EDA KASAP
Uluslararası Öğrenci-Anne & Baba Koçu
Yazı Boyutu:
Çocuk ve oyun

Oyun çocuğun hayatında çok geniş bir yer kaplar. Yeteneklerini fark ettiği yaratıcılığını kullanabildiği, kendini ifade ettiği, zihinsel, fiziksel, duygusal ve sosyal becerilerini geliştirebildiği önemli bir araçtır.

Oyun yoluyla çocuk, bir toplum içinde yaşamanın kurallarını, paylaşmayı, yardımlaşmayı, saygı göstermeyi öğrenir.

Anne-babaların çocuklarına en güzel yaklaşabilecekleri ve onları keşfedebilecekleri zaman oyun zamanıdır.

Çocuğun büyümesi ve ihtiyaçlarının farklılaşmasıyla birlikte annelerin bir araya gelerek oyun grupları oluşturma talepleri artmıştır.

Amerika'da ve Avrupa'da oldukça yaygın olmasına rağmen halen ülkemizde tam olarak yaygınlaşamamıştır.

Genelde birbirine yakın annelerin bir araya gelerek organize ettikleri oyun grupları evlerde buluşmak zorlaştıkça farklı mekan arayışlarını beraberinde getirmiş ve bu aktivite de zaman için de kreş ve anaokullarına kaymıştır. Bunun faydası uzman eğitim kadroları ile yapılandırılmış bir eğitim programı çerçevesinde düzenli olarak yapılması ve çocuğun gelişim evrelerinin gözlenmesidir.

Oyun gruplarının genel amacı; çocukların sosyal özelliklerini arttırırken, kendilerini güvende hissettikleri bir ortamda fiziksel ve zihinsel becerilerini geliştirmektir.

Oyun grupları çocukların eğlenmesi, yeni arkadaşlar edinmesi ve yeni beceriler kazanmasını sağlarken, ayrıca ailelerin birbiri ile tanışması ve tecrübelerini/fikirlerini paylaşması ve uzmanlar ile bilgi alışverişinde bulunmalarına zemin hazırlar.

Oyun grubu için hiçbir çocuk çok küçük değildir. 0-3 yaş arası tüm çocuklar (bebekler dahil) yeni deneyimleri severler. Ancak gruptaki yaş farkının 8-10 ayın üstüne çıkmaması, yaş aralığına göre maksimum sekiz çocuğun ve eğitmenle beraber oyun grubunu yapması, mekanın küçükler için güvenli bir hale getirilmesi ve aktivitelerin yaş gruplarına özel olarak hazırlanması gerekmektedir.

Küçük yaşlardaki çocukların konsantrasyon sürelerinin çok düşük olduğu göz önünde tutularak aktivitelerin buna göre düzenlenmelidir.

Sanatsal aktiviteler, müzik çalışmaları, grup oyunları, bahçe aktiviteleri program içinde mutlaka yer almalıdır.


Copyright 2007-2024 ® NETATÖLYE - Tüm hakları saklıdır. İzinsiz alıntı yapılamaz.