Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
YENİ ÇAĞIN ÇOCUKLARI
NUR EDA KASAP
Uluslararası Öğrenci-Anne & Baba Koçu
Yazı Boyutu:
İki yaşında olmak!

Tam sitemizin adına yakışır bir durum yaşamaktayım:  “Anne olunca anlıyorum”... Literatürde geçen korkunç iki yaş için, “Hadi canım, biraz daha ilgi, dikkatini başka konuya çevirme ile daha kolay atlatılabilir” şeklindeki söylemlerim için kendimi alkışlıyorum! İşin aslı hiiiç öyle değilmiş.

Alışveriş merkezlerinde, marketlerde kendini yere atıp ağlama krizi geçiren çocuklara ve annelerine bakardım. Şimdi de bakıyorum daha iyi anlayarak, nasıl yardımcı olabilirim diyerek!

O sakin sakin emekleyen, gülücükler saçan ufaklık gidiyor, yerine size kafa tutan, “Dediğim olmazsa ben yaptırtmasını bilirim” diyen minik bir insan geliyor. Resmen sınırlarını sınıyor. Tabii o sınırlarını denerken, sizin de sinirleriniz için büyük bir sınav veriyorsunuz. Yani bu dönemin dersi de bu. Sinirlerinizin sınanması.

Şimdi iki yaşında çocuğu olan sevgili anneler ve o döneme adım adım yaklaşan anne adayları (24-36 aylık), buyurun bakalım neler olmakta ve bücürler bize neler demekte?

2 YAŞ ÇOCUKLARI BİZE NE DİYORLAR?
“Anne ben iki yaşındayım. Artık her şeyi kendim yapabilirim! Bardağıma su doldurabilirim. Ne olmuş masa ve yerler ıslandıysa, kurularsın olur biter. Yemek dolu tabağımı masaya kendim taşıyabilirim. Üstümü, halıyı ve yerlerin yağlanmış olmasına kızmanı anlayamıyorum. Şu ‘Hayır’ kelimesini kullanmasan ne kadar mutlu olacağım bir bilsen. Ne olmuş masanın üstüne tırmandıysam, bak aynı sandalyeye basarak aşağıya da inebiliyorum. Koltuklar benim rahat zıplayabilmem için hazır. Bu emniyet kilidi takmayı unuttuğun dolaptaki bardakları kırmam iyi oldu, bak sana yer açtım. Hem de bu bardaklar çok dayanıksızmış, hemen kırıldılar. Mavi tişört, yeşil pantolon, kırmızı çorap, sarı yelek ve lacivert şapka giymem de ne var. Ben böyle evden çıkmak istiyorum, beni boşuna ağlatıyorsun. Bunların hepsi benim giysilerim değil mi? Hepsini şimdi giymek istiyorum. Bezim kirli olabilir ama şimdi o bezden ayrılmak istemiyorum. Olsun ben kokuyu duymuyor ve rahatsız olmuyorum. Oyuncaklarımı toplamam neden gerekli ki? Nasılsa beş dakikaya, bilemedin yarım saate yine dağıtacağım. Bana bir şey öğretmene gerek yok, ben kendim öğrenebilirim. Zaten biliyorum. Çok şey anlıyor ama anlatamıyorum, bu benim çok sinirlenmeme neden oluyor. ‘Yoptama yaa yoptama’… Offf sende hiçbir şey anlamıyorsun anneee… Banyo zamanlarını da sevmiyorum, henüz 45 dakika oldu. Ne var derim buruş buruş olduysa açılacak nasılsa. (Ya da tam tersi ne var yıkanacak iki güne bir.) Parka gidince beni rahat bırak lütfen. Saçlarıma kum dökmem seni neden kızdırıyor ki? Anladım sen sevmiyorsun, bu nedenle senin saçına değil, kendi saçıma döküyorum işte. Büyük kaydırağın tepesine tabii ki çıkarım, o kaydırak ben çıkayım diye orada. Diğeri mi o bebek kaydırağı görmüyor musun? Bardağım hemen elimin yanında dursun diye masanın kenarına koyuyorum, lütfen yerini değiştirme. Bu tahta kaşık yeterince ses çıkarmıyor, elimden aldığın o metal daha keyifliydi. Ayrıca yerlere vurmam neden doğru değil? Sana sürprizimi beğendiğine sevindim. Böyle ağzının açık kalacağını bilsem daha önce de yapardım. Ne güzel oldu değil mi? Ütülediğin her şey böyle daha güzel görünüyor. Bu oyuncakla oynamak istiyorum, benim olmaması umurumda bile değil. Bırakmayacağım, hep paylaşmalıyız diyorsun, işte o da benimle paylaşsın. Bana sus diyorsun da sen neden bağırmaktasın anlamıyorum. Öncesi sonrası yok, ben pastamı şimdi yiyeceğim. Anneciğim ben sana hayatı zehir etmek için gelmedim. Sadece büyüyor ve hayatı anlamaya çalışıyorum. Bu gördüğüm her yeni şey benim için çok önemli. Merak ediyorum ve anlamaya çalışıyorum. Duygularım olduğunun farkına varıyorum, ancak bunları henüz tanımıyor ve bilmiyorum. Sinirli, kıskanç, endişeli, aç, yorgun, uykusuz olduğum zamanlarda bilmelisin ki istediğim tek şey, beni ne kadar çok sevdiğini bilmek ve bunu hissetmek. Beni bırakıp gideceğinden hala korkuyorum, bu nedenle zaman zaman kucağından hiç inmek istemiyorum. Bana sıkı sıkı sarılmanı istemem bu yüzden…”

Sevgiyle…


Yorumlar
GulNur - (1.05.2013 04:05:53)
Ayşe'yi ve beni bu kadar güzel ifade edebilen başka bir yazı yoktur herhalde ..kesinlikle ve kesinlikle tüm ebeveynler okumalı..içtenlikle teşekkürler
Copyright 2007-2024 ® NETATÖLYE - Tüm hakları saklıdır. İzinsiz alıntı yapılamaz.