Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
ÇOCUK SAĞLIĞI
Prof. Dr.  NURAN GÜRSES
Çocuk Sağlığı, Hastalıkları ve Çocuk Enfeksiyon Uzmanı
Yazı Boyutu:
Çocuklarda Malta Humması (Bruselloz)

Tüm Dünya’da önemli bir sağlık sorunu olan Bruselloz, ülkemizde ciddi klinik tablolara yol açmaktadır. Bölgesel farklılık gösteren bu enfeksiyon Batı bölgelerinde az görülürken özellikle hayvancılığın yoğun olduğu Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde sık olarak tanımlanmaktadır.

Hastalık enfekte hayvanlardan insanlara bulaşmaktadır. Etken bakteri olup, insanda hastalık oluşturan dört türü mevcuttur. Bruselloz esas olarak hayvanların hastalığıdır. Brusella enfeksiyonu çocuklara pastörize edilmemiş süt ve peynirle bulaşmaktadır. İnsandan insana bulaş nadiren olmaktadır. Kuluçka süresi ortalama 3-4 haftadır.
 
BU ŞİKAYETLER VARSA DİKKAT!
Brusellozda hastanın başlıca şikayetleri:
-Ateş
-Halsizlik
-Terleme
-İştahsızlık
-Eklem , kas ağrısı ve
-Karın ağrısıdır.
 
Hastalığın belirtileri sinsi olabildiği gibi bazen ani olarak başlayabilir. Hastanın dalak ve karaciğerinde büyüme görülür. Lenf bezlerinde büyüme klinik tabloya eşlik eder. Bruselloz’u olan çocuklar halsizdir. Gece terlemesi ve ateş sık olarak gözlenir.

Çocukluk çağındaki Bruselloz’da belirtilerin aşikar olmaması ve her yaşta değişiklik göstermesi nedeniyle tanı çoğu zaman güç konmaktadır. Nedeni saptanmayan ateş vakalarında brusella tanısı düşünülmelidir.
  
Bruselloz’da tanı koymak zordur. Tanı koydurucu yöntemlerin uzun zaman alması diğer bir sorundur. Başlıca tanı testleri brusella kültürü ve kan incelemesidir. Kültür testlerinin sonuçlanması için en az dört hafta beklemek gerekir. Diğer taraftan tek bir kan testi ile bruselloz tanısı düşünülebilirse de kesin tanı için farklı zamanda alınan iki kan testinin pozitif olması gerekir. Sonuçta, Bruselloz tanısı geç ve güç olmaktadır.

Tanı konulan vakalarda süratle antibiyotik başlanmalıdır. Bu bakteriler hücre içinde yaşamaktadır. Tedavinin başarılı olması hücre içine etki eden antibiyotiklerin uygulanması ile mümkündür. Bruselloz tedavisinde diğer bir sorun da hastalığın tekrarlama eğilimi göstermesidir.
Sonuç olarak, çocukluk çağı Bruselloz tedavisinde hücre içine etkili kombine antibiyotik tedavisi başlanmalıdır. Tedavinin kısa süreli değil uzun süreli olması gerekliliği unutulmamalıdır. Önerilen tedavi süresi 4-6 haftadır.

Arama yapmak için:
Çocuklarda Bruselloz
Nedeni bilinmeyen ateş



Copyright 2007-2024 ® NETATÖLYE - Tüm hakları saklıdır. İzinsiz alıntı yapılamaz.