Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
OKUL ÖNCESİ EĞİTİM
  YILDIZ ÇAKAR
Uzman Psikolojik Danışman, Pedagog
Yazı Boyutu:
Büyükanne ve dedelerin önemi

Günlük rutin işlerin yapılmadığı anneanne veya babaanne ziyaretleri torunlar için tam bir tatil havası taşıyor.

Bir buçuk yıl önce benim de hayatıma sevgili torunum girince torun-anneanne ilişkisi benim için daha bir önem kazandı. Yıllarca işletmecisi ve pedagoğu olduğum anaokulundaki deneyimlerim bambaşka bir havaya büründü. Bana fikrimi soran anneanneler, torunlarını yuvadan almaya gelen dedeler, annesinin yardımı ile çalışma hayatında olan anneleri anımsamak bende hoş duygular yaratıyor.

Velilerimden sıklıkla çocuklarının büyüklerin yanında yatıya kaldıklarında evin düzenine tekrar alışmalarının uzun sürdüğünü duyardım. Anneannemde bu çok daha güzel, şu daha iyi, dedem çok daha uzun kitap okuyor; ya da babaannemin köftesi daha lezzetli gibi…
Ayrıca evde istediklerinin hemen gerçekleşmemesi, beklemek zorunluluğu gibi durumlarda da büyük ebeveynlere duyulan özlemin arttığı da sıklıkla anlatılıyordu.

Şüphesiz bu durumlarda ebeveynler kendi eğitim stillerine uyulmadığından şikâyetçi oluyorlar. Çocuklar çok küçük yaştan başlayarak karşılaştırmalar yapıyor ve ortalığı kızıştırıyorlar.

İKİ KUŞAK ARASINDAKİ EĞİTİM FARKI
Tabii ki çocuklar iki kuşak arasındaki farklı eğitim yaklaşımını fark ediyorlar ve bunu kendi anne babalarına karşı kullanıyorlar. Bu arada bir şey daha öğreniyorlar, anne babaları ile ilişkileri büyükanne-babaları ile olandan çok farklı. Daha iyi veya daha kötü değil ama farklı.
Bu farkın iki kuşak arasında ciddi tartışma ve gerilim konusu olması çocuklara zarar verebilir. Çocukların iki kuşaktan olan ebeveyne de güvenmeye ihtiyacı vardır.

Büyükanneler ve babalar ikinci anne babalıklarını yaşıyor; çocukların doğrudan sorumluluğunu üstlenmediklerinden daha rahat, hoşgörülü oluyor; çocuklara daha çok vakit ayırabiliyorlar.

Küçük torunlarının tüm gereksinimlerini karşılamak istiyor, onlara hayır demeye gönülleri el vermiyor.

Böyle olunca da kendilerini çocuklarının otoritesini sarsan bir konumda buluyorlar. Bir tarafta bakım veren kişi olarak memnuniyet uyandırıyorlar, diğer yandan ise kendi çocukları tarafından eğitim stilleri açısından denetleniyorlar. Bu durum büyüklere zor geliyor. Onlar kendi tarzları çerçevesinde torunları ile iletişimde olmak istiyorlar. Birçoğu kendi eğitim yaklaşımının deneyimle işe yaradığını görmüş, değişmek istemiyor. Bazıları ise değişime açık olabiliyor ama değişme temposunu kendi belirlemek istiyor.

BÜYÜKLERE GÜVENMEK GEREK!
Çocuğunu kendi ailesine teslim eden anne babalar aynı zamanda sorumluluğun da bir kısmını onlara devrettiklerinin bilincinde olmalılar. Onun için anneler kendi stilleri ile büyükannelerin stilleri arasındaki farkı anlamayı çocuklarına bırakmalı, onlara güvenmelidirler. Çocuklar bu tür yaklaşım farklarını çok iyi ayırabilirler.

Büyükanne ve babaların daha sakin, hoşgörülü, bilge ve daha az sınır koyucu olmalarının nedeni kendilerine ve deneyimlerine duydukları güvenden geliyor olabilir. Bir sorun çıkarsa çok daha iyi baş edeceklerini düşünüyor olabilirler. Ayrıca büyükanne ve babaların varlığı çocuğu alternatifsiz bir durumda anne babaya bağımlı bir durumda olmaktan çıkarır. Büyümekte olan çocuk kendi anne babasının da mükemmel olmayan yönleri olduğunu fark eder. Büyükannelerin varlığı ebeveynlerin mutlak gücünü sınırlar, çocuklara bir parça özel bir özgürlük alanı açar.

Büyükler anlatımları ile çocukların aile kökenini, nereden geldiklerini, eski kuşaklardaki akrabaları ve felsefeleri ve gelenekleri aktaran kişilerdir. Anneanneler ve dedeler ailenin köklerini temsil ederler.

Aileler finansal destek ve güven sağlarlar, günlük sorunları çözerler. Büyük ebeveynler ise tarih ve geleneği temsil edeceklerdir. Varlıkları çok önemlidir ve büyükanne ve dede olabilmek çok büyük bir mutluluk verir. Yaşamın sonbaharında torunların yaşama bambaşka bir anlam kattığı şüphe götürmez.

Anneanneler ve torunlar karşılıklı olarak birbirini eğitebilir. Bir taraf deneyimleri ile geleceğe bir bakış açısı kazandırırken; torun olan diğer taraf büyük ebeveynlerinin kendisine aktardıkları ile geleceğini oluşturur.


Copyright 2007-2024 ® NETATÖLYE - Tüm hakları saklıdır. İzinsiz alıntı yapılamaz.