Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
DOĞUMA DOĞRU
Op. Dr.  HAKAN ÇOKER
Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı
Yazı Boyutu:
Doktor aramayın!

Anneler hep doktor arıyorlar. Doğal doğumu destekleyen, gereksiz müdahalelere ve sezaryene başvurmayan doğal doğumcu doktorlar. Ben de diyorum ki artık doktor aramayın.

Çünkü doktor aramak pasif ve edilgen bir eylemdir. Kadının kendisi yapması gereken aktif doğumun, bulunan güvenilir bir doktor tarafından yapılması için bir arayıştır. Sanılır ki doğal doğumu savunan bir doktor bulunacak ve her şey çözülecek. Ama sorulmayan bir tek soru kalmıştır; Ben doğuma, istediğim doğal doğuma hazır mıyım? Bu doktora nasıl güven verebilirim?

Bu doktor arayışındaki annelerin birçoğuna soruyorum. Doğuma hazırlık yolunda ne yaptınız? Hangi kitapları okudunuz? Hangi kurslara katıldınız? Bedeninizi yürüyüş dışında hazırladınız mı? Sağlıklı beslendiniz mi? Korku ve endişelerden arındınız mı? Gerçekten doğum yolunda kendiniz ve bebeğiniz için ne yaptınız?

DOĞUMA HAZIRLIK ANNENİN İŞİ
Şimdi sizleri duyar gibiyim: Bunların hepsi zaten sağlık sistemi, başta da doktorların görevi, diyerek yine sorumluluğu başkasına atmaya çalışıyorsunuz, ama maalesef size katılamayacağım. Ülkemiz şartlarında (sezaryen oranları ve müdahaleler yüksek, doğuma hazırlık kursları yeterli ve profesyonel değil, her yerde bu imkanlar yok, doktorlar bu kursların önemini yeterince bilmiyor, sistem doktoru çok zorluyor) doğuma hazırlık görevi ve sorumluluğu size kalmıştır.

Siz önce bir araştırın. Nasıl hazırlanabilirim sorusunun cevabını bulun. Sonra yakın ya da uzak size destek olacak bu rehberlere ulaşın ve doğumdaki kararlara aktif katılabilecek bilgiye sahip olun. (9 ay boyunca bir hafta sonunu bile ayırsanız yetecektir) O zaman sorumluluklara da katılan aktif gebeler olma yolunda ilerleyeceksiniz.

Sonra zihinsel arınmanızı yapın. Korkular, kaygılarla doktor aramayın. Birçok korkuya başkalarından etkilenerek sahip olduğunuzu unutmayın. Bu korkuların hepsini doktora geçirirsiniz doğum yapma şansınızı azaltırsınız. Doktor için gergin, korkan ve sorumluluğu hep karşıya atan bir anne ile doğal doğum çok riskli bir eylemdir. Elbette, tüm bu farkındalık çalışmalarında eşinizi de yanınıza almanız çok önemlidir. Aksi takdirde siz 2 adım ileri atarsınız, eşiniz sizi kendi korkuları sebebi ile 1 adım geri çeker. Önünüzde engel olabilecek akrabaları da henüz saymadım.

FİZİKSEL HAZIRLIK NEDİR?
Sıra fiziksel hazırlığa geldi. Nefes, gevşeme, aktif doğum pozisyonları, doğumda zamana saygı gibi konularda da çalışarak her türlü doğum şekline hazır olun.

Son olarak en önemli konu olan doğumunuz için birebir destek olabilecek bir ebe-doula buldunuz mu, işte o zaman gerçekten doktora güven veren bir aile olacaksınız. Artık doğal doğumu destekleyen bir doktor arayabilirsiniz.

Bunları yaptıktan sonra artık doktora ne soracağınızı, ona nasıl güven verebileceğinizi, size uygun olup olmadığını çok kolay yönetebilirsiniz. Hatta, size uygun olmayan ve güven duymadığınız doktoru etik kurallar çerçevesinde (kızmadan, yargılamadan, saygıyla, haber verip vedalaşarak) değiştirme cesaretini de kazanırsınız. Ama emin olun ki siz bunları yaptığınızda, birçok doktor sizin bu çabalarınızı takdirle karşılayıp doğal doğum yolunda sizi destekleyeceklerdir. Doktorların da bir değişim içinde olduğunu unutmayın.

Artık göreceksiniz ki doktor arayışlarınızda uzaklık-yakınlık, tavsiyeler, hangi hastane ile çalıştığı gibi kavramlar önemini yitirecektir. Doğuma bakış açınız değişecektir. Keşkesiz bir doğum yolunda hazır olduğunuzu göreceksiniz.

Artık doktor aramanıza gerek olmayacaktır. O doktorlar kendiliğinden karşınıza çıkacaktır.


Copyright 2007-2024 ® NETATÖLYE - Tüm hakları saklıdır. İzinsiz alıntı yapılamaz.