Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
DOĞUMA DOĞRU
Op. Dr.  HAKAN ÇOKER
Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı
Yazı Boyutu:
Doğru nefes almanın önemi

Her gün, stres içinde yaşıyoruz, bir şeylere yetişmek için çabalıyoruz. Kendimize ne kadar zaman ayırıyoruz? Ve bu zamanda gevşeyebiliyor muyuz? Kafamızı tam olarak boşaltabiliyor muyuz?

O strese o kadar alıştık ki bazen stresin farkında olamıyoruz.
Hayatımızdan huzuru, mutluluğu, barışı uzaklaştırıyoruz!
Stres bizi negatif bir şekilde etkiliyor ve bebeğimizi de etkiliyor.
Çünkü rahatlık ve huzur bebeğin gelişimi için çok önemlidir.
Bebeğiniz karnınızda 9 ay nasıl yaşadıysa, doğumdan sonraki bütün hayatı da o derece etkileniyor. Ona huzurlu ve güvenli bir yuva sağlamanın bir yolunu mutlaka bulmalıyız.

PEKİ, DOĞUM İLE İLGİLİ YETERSİZ BİLGİ OLURSA VE VÜCUDUMUZU TAM TANIMAZSAK NE OLUR?
Çevremizden gelen kötü hikayeler nedeniyle doğumla ilgili negatif hayaller devreye giriyor. Kaslarımız kasılıyor, nefesimiz kesiliyor. Hayal ederken en kötü senaryoyu düşünüyoruz; doğum ile ilgili kötü hikayeler, korku filmleri, doğum ve hastanelerle ilgili yanlış bilgiler...
Doğum yaklaştıkça korkularımız artıyor ve sonunda istemeden bebeğimizi olumsuz bir şekilde etkiliyoruz.
Karnımız nasıl o kadar büyüyecek?
Yaşadığım şeyler normal mi?
Çok mu acı yaşayacağım?
Ne yapmam gerekecek?
Doğumun geldiğini nasıl anlayacağım?

Bütün bunlar bizi etkiliyor ve böylece gerçeklerden uzaklaşıyoruz. Özellikle doğumda gerilen ve nefesini tutan gebelerde salgılanan stres hormonları rahime giden kan akımını azaltıyor. Buna bir de nefesin tutulmasına bağlı olarak vücuda az oksijenin girmesi eklenince kasılmalar sırasında kaslarınız rahat çalışamıyor. Hem doğumun ilerlemesi yavaşlıyor hem de kasılmalar sırasında hissettiğiniz ağrılar artıyor. Yani inanılması güç olsa da doğumda ağrının başlıca sorumlusu bizleriz.

GERGİNLİK VE KORKULARIMIZDAN KURTULMALIYIZ AMA NASIL?
Bu aşamada tek yapmanız gereken korkularınızdan kurtulmak (ben buna özgürleşmek diyorum) ve gevşemeyi öğrenmek. Korkularınızın en büyük düşmanı bilgidir. Bilinmeyen bizi daha çok korkutur. Bilgi geldikçe korkularınız azalır ve gerekli hazırlıklar başlar. Bu stresten kurtulmak için nefes ve vücut gevşetme teknikleri, korku ve duygularınız üzerine çalışmalar stresten kurtulmanız için sizlere çok yardımcı olacaktır.
Gevşeme egzersizleri sayesinde kendinize odaklanmanız ve bebeğinizle bütünleşmeniz sağlanacaktır. Gevşetme ve nefes teknikleri ile bizde bütünüyle bir gevşeme mümkün oluyor, güven hissi getiriyor, kaslarımız rahatlıyor, enerji ve kan dolaşımı düzeliyor, bünyemiz güçleniyor, sağlık artıyor. Daha rahat bir doğum yapmak için bedeni ve zihni hazırlıyor.

DOĞUMDA AĞRIYI HİSSETTİĞİMİZ ZAMAN CEVAP OLARAK KASILIYORUZ VE NEFES TUTUYORUZ
Eğer doğumu bu şekilde yapmaya kalkarsanız çok yorulacaksınız.
Oysa gevşeme ve nefes almayı öğrendiyseniz; doğumu çok daha rahat geçirecek ve o zor sanılan zamanı eşinizle beraber bir takım gibi geçireceksiniz. Panikle gelen refleks kasılmalarınız azalacak, enerjinizi daha dengeli kullanacak, doğumun tüm kontrolünü elinizde tuttuğunuzu hissedeceksiniz. Düzenli nefesler sayesinde bebeğinizin daha fazla oksijen almasını sağlayacaksınız. Gevşeme ve nefes teknikleri doğuma kadar sizin sağlıklı bir gebelik geçirmenize yardımcı olmanın yanında doğumda da beden ve zihninizi kontrol ederek rahat bir doğum yapmanızı sağlayacak.
Ancak unutmamalı ki, Lamaze felsefesi ile doğum düşünüldüğünde sadece nefes egzersizleri akla gelmemelidir. Eğitimin içinde nefes ve gevşeme egzersizleri önemli bir yer tutmasına rağmen çiftlerimiz bir bütün olarak ele alınmakta ve doğuma hazırlanma aşamasında birçok teknik aynı anda öğretilmektedir.


Copyright 2007-2024 ® NETATÖLYE - Tüm hakları saklıdır. İzinsiz alıntı yapılamaz.