Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
KONUŞA KONUŞA BÜYÜSÜN
ÇİĞDEM ERGÜL
Odyoloji ve Konuşma Bozuklukları Uzmanı
Yazı Boyutu:
Oynayalım da neyle oynayalım

Oyun akla gelince, çoğu zaman renkli uzaktan kumandalı taşıtlar, ses çıkaran ışıkları yanan bir sürü becerisi olan oyuncaklar, pahalı ve marifetli bebekler, üstünde karakter resimleri olan oyunlar ve benzerleri akla gelir.Okul öncesi çocuklar için aslında bu oyuncaklar olmasa da olur, hatta olmasa daha bile iyi olur.

Pahalı ve hele yaşına uygun olmayan bir oyuncağı alip çocuğunuzu onunla başbaşa bırakacağınıza çok daha basıt ama paylaşım sağlayıçı aktivitelerde olmanız ona güven vermeniz ve birlikte eğlenmeniz önemlidir. Yapılan araştırmalar çocuk gelişiminde, özellikle duygusal gelişim kadar beyin gelişiminde rol oynayan en önemli etkenin ebeveyn ile geçirilen sıcak, güven sağlayan eğlenceli etkileşimler olduğunu ortaya koymaktadır. Harward Tıp Fakültesi'nden Psikiyatr Dan Siegal, karşılıklı etkileşimin önemini vurgulamakta ve beyin gelişimi için gerekli olduğunu araştırmalar ile anlatmaktadır. Bu durumda çocuğunuzu geliştirmek icin bilgisayara, mini ekranlı oyuncaklara, beyin geliştirme setlerine değil; birlikte geçireceğiniz zamana daha cok ihtiyaç var.

ÇOCUĞUNUZUN EN DEĞERLİ OYUNCAĞI SİZSİNİZ!
Birlikte güreşmek, cee oynamak, kovalamaca oynamak, resim yapmak, kek pişirmek, parmak baskısı, kağıt kesme-yapıştırma daha neler neler...

Köpük üflemek: El göz koordinasyonu, ince motor becerisi, uzak yakın ilişkisi, üfleme ve dudak kontrolü gibi pek çok yararı olması bir yana, birlikte eğlenebileceğiniz ucuz ve keyifli bir aktivitedir. Sizi izler, ya da sizin onun üflediklerini patlatmanızı bekler. Paylaşım ve eğlence iste oyun da bu değil mi?

Birlikte puzzle yapmak : Yaşına uygun puzzle olmalı. Elinizde tuttuğunuz parçaları sizden ismini söyleyerek alması sadece yerine koyma becerisi için değil dil gelişimi icin de yararlı olur. Görsel uzaysal algı ve ince motor becerisi gelişimi için parçayı yerleştirmesi eğlendirici olduğu kadar eğiticidir.

Kutu oyunları 3 yaştan sonra her yaş grubuna özel pek çok çeşitleri olan kutu oyunları bulabilirsiniz. Şeker diyarı, monopoli, kızma birader... Hem eğlenceli hem de kazanmak kaybetmek, sırasını beklemek, düşünce becerisini geliştirmek, kurallara uymak gibi pek çok yarara sahip. Eğlenmek de cabası.

Oyun Hamuru: Pasta yapmaktan, şekil üretmeye, pizza pişirmekten heykel yapmaya kadar neler neler yaratabilir yaratıcılığınızın sınırlarını zorlayabilirsiniz. İnce minik parmakları güçlendirmek icin farklı renklerde oyun hamurları çok isinize yarar. Yılan yapmak için bastırmak ve yuvarlamak, koparıp ufak parçalara ayırmak parmak ve el kaslarını geliştirir. Hele makas ile yassı bir hamuru kesme denemesi kağıttan farklı olacaktır.

Toplar: Bir kutu çeşitli büyüklükte top ve basit bir basket potası (hatta kırtasiyelerde bile satılmakta) eğlenmek icin yeterli. Mutlaka basket olması da şart değil, bunu unutmayalım. Ama basket oldu ise kutlayalım başarısına, keyfine ortak olalım. Oyunda sıra ile atmak, beklemek, ertelemek, başkasını izlemek gibi okulda işine yarayacak pek çok beceriyi de kazandırır. Atılan topu izlemek, görsel uzamsal bilgiyi değerlendirme ve kullanmasına yarayacağı gibi dikkatini de geliştirecektir.

Keyifle oynayın.
Sevgiler...


Copyright 2007-2024 ® NETATÖLYE - Tüm hakları saklıdır. İzinsiz alıntı yapılamaz.