Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Yazı Boyutu:
Annelerin karşılaştığı temel sorunlar ve cevapları

Herkese merhaba,
Mayıs ayı gelirken tüm annelerin anneler gününü kutlamak ve herkese çocuğuyla birlikte sonsuz mutluluklar dilemek isterim. Bu dileklerin yanında, çoğumuzun karşılaştığı temel annelik sorunlarını konuşmak da annelik yolculuğunuza katkı sağlayacaktır,  diye düşünüyorum. İşte annelerin temel sorunları ve önerilerim:


ÇOCUĞUMU KİME EMANET EDECEĞİM?
“Çocuğumu kimseye teslim edemiyorum. Teslim etsem de sürekli o kişiyi arayıp çocuğumun iyi olup olmadığını kontrol ediyorum.”
Çocuğunuzu teslim edeceğiniz kişiye güvenmek elbette ki ciddi ve zorlu bir meseledir. Bakıcıya güvenebilmek ve çocuğunuzu gönül rahatlığıyla teslim etmek için, bakıcı için güven kriterlerinin neler olduğunu en baştan iyice düşünün: “Pedagojik eğitimi olmayan birine nasıl güvenebilirim ki?”, “Sabit bir adresi olmayan yabancı birine nasıl güvenebilirim ki?”, “Bu kadar genç birine nasıl güvenebilirim ki?” diyor olabilirsiniz. Aslında hepsinde de belli oranda haklısınız, bunları düşünmelisiniz. Sizin için önemli güven unsurlarını belirleyin ve bakıcınızı ona göre seçin. Sonrasında da bakıcıyla uzun süre birlikte vakit geçirmeye çalışın, onu gerçekten tanıdığınıza emin olun. Tüm bu çabalara rağmen, hiçbir bakıcı bulamıyorsanız ve çocuğunuzu kontrol etmek engellenemez bir takıntı haline geldiyse, psikolojik yardım almanın da vakti geldi demektir. Bu kendinizle ilgili bir yetersizlik duygusunun yansıması olabilir.

MEMEDEN NASIL KESECEĞİM?
“Bebeğimi uzun süre emzirdim ve artık onu memeden kesmek istiyorum. Nereden yardım alabilirim?”
Sütten kesmenin birden çok yöntemi vardır. Size ve bebeğinize hangisinin uygun olduğunu bir uzmanla görüşüp değerlendirmelisiniz. Günümüzde annelik eğitimleri artık tüm dünyada bir zorunluluk olarak görülüyor. Bizim ülkemizde de bu tip eğitimler var. Örneğin, biz yürüttüğümüz kurslarda bebeğinizi ne zaman ve ne şekilde sütten keseceğinizi öğretiyoruz. Bu şekilde sütten kesme vaktinde çok daha az stres yaşıyor, huzurlu bir şekilde bebeğinizi büyütüyorsunuz. Sütten kesme planınızı önceden yapmalı ve adımlarınızı atmaya önceden başlamalısınız. Günümüzde çoğu anne, çocuk büyütme konusunda yalnız kalıyor ve doğru bilgiyi çevreden alamıyor. Bu annelere uyku, sütten kesme gibi basit çocuk gelişimi konuları çözümsüz gibi gözüküyor. Mutlaka annelik eğitimlerine katılın ve profesyonel destek almaktan çekinmeyin.

EŞİMLE ESKİSİ GİBİ DEĞİLİZ
“İki çocuğum var ve çalıştığım için de boş vakitlerimi sadece onlarla geçirmek istiyorum, dolayısıyla eşime vakit ayıramıyorum. Onunla eski günlerdeki gibi yalnız kalamıyoruz. Bu durumun sonsuza dek sürmesinden korkuyorum.”
Eşinizle mutlu ve uyumlu bir ilişki sürdürmenin ilk kuralı baş başa vakit geçirebilmeniz ve bundan keyif almanızdır. Ama bunu yapmak için çaba harcamalısınız. En azından haftada bir kez sadece ikinize özel bir aktivite organize edin. Baş başa yürüyüşe çıkmak, yemeğe gitmek ya da sadece kahve içmek. Burada önemli olan çiftin baş başa kalması yani çocuklardan uzak sadece birbirlerine odaklanarak vakit geçirebilmesidir. Bu aktivitelere çocuklarınızı da getirmek isteyebilir “Aklım çocuklarda kalıyor ama” gibi şikayetlerde bulunabilirsiniz ama emin olun eşinizle baş başa vakit geçirdikçe bunun ne kadar gerekli ve keyifli olduğunu hatırlayacaksınız. Eşinizle baş başa kalmak için ayırdığınız bu vaktin, sadece sizin için değil çocuklarınız için de pozitif sonuçlar doğuracağını hatırlayın. Dışarıda eşinizle birlikte yaptığınız keyifli aktiviteden sonra eve döndüğünüzde kendinizi yenilenmiş hissedebilir ve çocuklarınızla çok daha enerjik ve hevesli şekilde iletişim kurabilirsiniz. Bir çocuğun tam da ihtiyacı olan şey budur: kendini adayan, motivasyonu yüksek, keyifli bir anne ve baba.

 


Copyright 2007-2024 ® NETATÖLYE - Tüm hakları saklıdır. İzinsiz alıntı yapılamaz.