Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
İĞNE TOZU
Prof. Dr.  BENAL BÜYÜKGEBİZ
Çocuk Sağlığı, Hastalıkları-Büyüme ve İştahsız Çocuk Uzmanı
Yazı Boyutu:
Aynı öğünde karışık beslenme nedir?

“9 aylık bir kızım var. 2 ay önce ek gıdalara geçtik. Çok zorlanmıyorum. İştahlı bir bebek olduğu için sorun çıkarmıyor. Her öğünde farkı bir şey veriyorum. Öğlen saatlerinde sebze püresi, akşam üzeri yoğurt, daha sonra meyve püresi gibi. Arkadaşımın doktoru, “Her öğünde birkaç yiyecek verin” demiş. Aslında neden olmasın diye düşündüm...”

Bebeklerin 6. aydan sonra ek gıdalara alıştırılması istenir. Bu hem sağlıklı beslenme ihtiyaçlarını karşılamaları, hem de beslenmeyle ilgili ağız hareketlerinde becerilerini geliştirmeleri için gereklidir.

Ancak, bu dönemde ek gıdalara başlamanın diğer bir yararı ise, bebeğin erişkin diyetin tüketeceği lezzetleri tanıması ve alışmasıdır. Beslenmenin bu boyutu da kesinlikle ihmal edilmemelidir. 1 yaşına kadar, bebek bazı yiyeceklerin lezzetini öğrenmemiş ve alışmamış ise daha sonra kabul etmesi daha zor olur. Bu amaçla, bir öğünde tıpkı erişkin gibi bebek birden fazla yiyecekle beslenebilir. Yanlış bir uygulama değildir. Hatta 9. aydan sonra tercih edilen bir uygulamadır. Burada bebek, hem karışık beslenmeye alışır, hem de erişkin döneminde de uygulayacağı sağlıklı bir beslenme alışkanlığı edinmiş olur.

Bu sırada dikkat edilmesi gereken çok önemli bir nokta vardır. Anne bu uygulama sırasında alışkanlıklarını sürdürerek bebekten bir öğünde hem bir kase yoğurdu, hem de bir kase sebze püresini tüketmesini beklememelidir. Bu çok yanlış olur ve anne bebek ilişkisini bozacak  durumlara yol açabilir. Bebeğin mide kapasitesinin 200-300 ml. olduğu dikkate alınarak, yiyecekler çeşitlendirildiği takdirde, her yiyecekten makul miktarlarda verilmesi gerekir.

 


Copyright 2007-2024 ® NETATÖLYE - Tüm hakları saklıdır. İzinsiz alıntı yapılamaz.