Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
HOLİSTİK ESTETİK
Prof. Dr.   AHMET KARACALAR
Plastik, Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Uzmanı
Yazı Boyutu:
Kulak estetiği


Kulak kepçesi, yüzümüzün biraz gerisinde ve çerçeve diye tanımlayabileceğimiz bir sınırda yer alan, bedenin çift  yapılarından birisidir. Ses dalgalarını dış kulak yoluna ileten bir tür uydu antenler gibi görünürler.

Kulak kepçesinin anlamının ve özelliklerinin sanıldığı kadar bilinmediğini düşünüyorum. Her bireyin  parmak izi gibi, ayrı bir kulak izi olduğunu biliyor musunuz? Kulağın ters dönmüş bir fetus (anne karnındaki erken dönem bebeklik şekli) olarak bütün bedeni temsil ettiğine inanılır.  Kepçe kulak sorunu en sık görülen kulak estetiği sorunu olsa da, sadece kepçeleşme sorunu dışında başka sorunları da vardır. Şekil bozuklukları, Spak kulağı denilen sivri şekiller, büzüşmüş kulak, bir bölümünün olmaması hatta hiç olmaması bu sorunlardan bazılarıdır. Kepçe kulak için  halk arasında zekanın belirtisi olduğu söylenir. Bu durumun gerçekle bağlantısı olup olmadığı belli değildir. Ancak rahatlatıcı bir etkisi olduğunu kabul etmeliyiz. Kulak yüzün merkezinden uzak bir bölgede, daha doğrusu biraz daha az dikkat edilen bir yerdedir. “Güzel kulakları var” cümlesini pek duymayız. Öne doğru çıkıntılı olmaması onun için yeterlidir. Ancak kepçeleşme durumunda yüzün özellikle anlamı değişir. Yüze eklediği anlam ise “komik” sıfatıdır.

MATEMATİKSEL KARŞILIĞI
Kulak estetiğinin matematiksel bir karşılığı vardır. Kulak kepçesi dışında bir C içinde de Y şeklinde bir geometriye sahip olup; kulağın dış kenarından (orta bölüm) başa olan mesafe 2 cm.’dir. Kulak kepçesi 20-30 derece bir açı ile baştan ayrılır. Kulak kepçesinin boyu 6 yaşlarında 5.4-5.5 cm, 12 yaşında, 5.4-6 ve 18 yaşında 5.8-6.2 cm.’dir. Görüldüğü gibi çocukluk çağında bile erişkin boyutlarına yakındır.

En sık görülen kulak estetiği sorunu kepçe kulak olup, belirli dönemlerde cerrahi bir girişime gerek olmadan düzeltilebilir. Yaşamın ilk aylarında anneden bebeğe geçen hormonlar nedeniyle, kulak kıkırdağı yumuşaktır. Bu yumuşaklık  bir avantaj olarak tedavide kullanılır. Özel bantlar, kulak masajı ve bazen splint ekleyerek birkaç aylık bir bakım ile bu kulakların düzelme şansı vardır. Yaş arttıkca kulak sertleşir ve cerrahi dışında tedavi edilemez. Kepçe kulağın düzeltilmesi, kıkırdak şekillendirme işlemi ile yapılır. Bu işlemde kulak kıkırdağı açıları tekrar oluşturulur. Bu işlem kulağın sadece geriye alınması olarak algılanmamalıdır.  Geriye alınan kulakların aynı zamanda doğal bir görüntüye sahip olması ana hedefdir.

KEPÇE KULAK VE OKUL BAŞARISI
Kepçe kulakların özellikle okul çağında arkadaşlarının alaylarına uğrayan çocuklarda psikolojik travmaya neden olduğu, okul başarısını etkilediği biliniyor. Kepçe kulak onarımı yaşı için en uygun dönem ise ilkokula başlamadan hemen öncedir. Çocukların farklı görünen bir çocuğa ya da bir şeye karşı çok acımasız oldukları bilinir. Çocuklarda görünüm ile ilgilenme 5 yaşından sonra başlar. Hassas dönemlerde kulak ile yapılan küçük bir şaka bazen beden algı bozukluğunu başlatan yolu açabilir. Bu durumda kişi kendi bedenini algılama şeklinde yanılgılara düşer. Kulaklarını gizlemeye çalışan, saçlarını toplamayan, onları kamufle etmeleri yanında kulaklarını geriye yapıştıran hastalar hatırlıyorum.


KÜPE DELİĞİNİN BÜYÜMESİ
Kulak estetiği ile ilgili gizli bir estetik sorun daha vardır ki, bu daha çok anneleri ilgilendirir. Küpe deliği büyümesi hatta bazen ayrılması. Genellikle ağır küpelerin bu duruma neden olduğu düşünülse de, altını sertleştirmek için küpenin barına eklenen bazı metallere karşı gelişen alerji sonrası dokunun yumuşaması ve açılması asıl neden olarak bilinir. Tedavisi küpe deliğinin küçük bir cerrahi işlem ile küçültülmesi ve sonrasında uygun küpelerin kullanımıdır. Doğru küpe ile ilgili tavsiyelerimi “kulağınıza küpe olsun” diye sonlandırıyorum. Bu deyim Bektaşilik’te tarikata yeni girenlerin kulağına öğüt verilip, pir’in kapısının eşiğinde kulağa Menkuş denilen bir küpe takılma geleneğinden bize kalan bir deyim olup, sakın aklınızdan çıkarmayın ile eşdeğerdir.


Copyright 2007-2024 ® NETATÖLYE - Tüm hakları saklıdır. İzinsiz alıntı yapılamaz.