Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
HOLİSTİK ESTETİK
Prof. Dr.   AHMET KARACALAR
Plastik, Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Uzmanı
Yazı Boyutu:
Dudak estetiği ve meleğin parmak izi

Çağımızda kadınlar daha dolgun dudaklar istiyor. En azından daha dolgun görünen dudaklara sahip olmak. Daha diri ve daha belirgin… Aslında yüzyıl once de böyleydi bin yıl önce de...

Değişen sadece yöntemler.
Sıcak tarçını emip, dudakları ısırmak yüz yıl önce önerilen yöntemdi, şimdi dolgular var.
Dickens bile bir romanında dudakları güzel yapan kelimelerin önemini vurgulamış. Potatoes, prunes, prism ya da papa gibi...
Dudaklar hormon testi gibi. Ne kadar östrojen yüksekse o kadar diri duruyor. Bir başka açıdan ne kadar diri ise doğurganlık o kadar fazla. Ne kadar doğurganlık fazla, o kadar çekicilik. Ancak seksüel olan türden...

Yüzün en duyarlı ve erojen parçası dudaklar.
Romantizmin sembolü.
Hayez'in öpüşme tablosu ile dudaklar bu tahta oturmuş görünüyor.
Angelina Jolie'nin dudakları şu anda prototip gibi. Bu isteği aktarmanın en kolay yolu onun dudaklarını örnek göstermek ve istemek. Angelina Jolie'nin dudaklarında kontür ve form hataları kimsenin umurunda değil.
Aslında solucanımsı dudaklar...
Ünlü birinde varsa kusur, kusur olmaktan çıkıyor. Buna "ünlü illüzyonu" diyorum. Ünlü olmanın ışığı, karşıdaki kişi üzerinde bir illüzyon yaratıyor. Aldatıcı bir ışık. Sonuç algı ve yargıda hatalar...

DUDAK İLE BURNUN ARASI…
Dudak ile ilgili belki de en az bilinen ayrıntı filtrum.
Dudak ile burun arasında yer alan kenarları hafif yüksek gizemli çukurlar.
Filtrumun dudakların konuşmaya katılmasında oldukça önemli olduğu kabul edilir. Sadece görüntüden ibaret estetik çukurluklar değil.
Grekler bu bölgeyi philtrom olarak adlandırdılar. Onlara gore, bedenin en duyarlı yerlerinden birisi burasıydı. Bu nedenle aşk iksiri ya da öpmek anlamında gelen philtrom tanımlaması, tam buraya uygundu.

İbrani inanışında bebek anne karnındayken bir melek ona yaşamın sırlarını öğretir. Sonra da susması için parmağını dudağının üzerine koyar. Dudak üzerindeki iz meleğin parmağının izidir.
Hitler'in filtrum bıyığından sonra bölge biraz prestijini kaybetmiş görünüyor.
Aslında filtrum ile ilgili semboller çok eskilere gidiyor. Mısır mitolojisinde sessizliğin tanrısı Harpocrates. Lotus çiçeğinin üzerinde parmakları ile sus olarak bilinen işareti yaparken derin mesajlar verir.
Bunun bir versiyonu artık unutulmuş olan, bir dönemin hastanelerindeki sus yapan hemşire portleridir.
Filtrum çok önemli. Yine de dudakla ilgili söylenmiş bir sözü hatırlatmak istiyorum: "Gülümse. Bu dudağınla yapabileceğin en iyi ikinci şey."


Copyright 2007-2024 ® NETATÖLYE - Tüm hakları saklıdır. İzinsiz alıntı yapılamaz.