Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
RADİKAL GÖRÜŞ
Dr.  KADİR TUĞCU
Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı F.A.A.P.
Yazı Boyutu:
Aşı kartları ve kayıtları

 

Memleketimizde hemen her çocuk, aşı hizmetinden yararlanmaktadır. Bu yüzdendir ki, dünyada olduğu gibi bizde de Çiçek hastalığının kökü kazınmış olup, gelişmiş ülkelerde olduğu gibi, Çocuk Felci de görülmez olmuştur.

Aşı uygulamasındaki en önemli hususlardan biri de, kayıtlarının tutulmasıdır.Yapılan aşıya ait bilgiler, hem yapan kuruluşta, hem de hastada bulunmalıdır. Bu kayıtlar ne kadar iyi tutulursa, aşı ile ilgili araştırmalar ve takipleri de o kadar sağlıklı olur.

AŞI KARTLARINDA BULUNMASI ŞART BİLGİLER:
          * Aşıyı yapan doktor veya kuruluşun adı, adresi, telefonu.
          * Aşının yapıldığı tarih.
          * Aşının markası.
          * Seri/lot numarası.
          * Son kullanma tarihi.
          * Aşının veriliş şekli.
          * Sonraki aşı tarihi.

Aşıyı yapan kuruluşlar, mutlaka yapılan aşının tarihini, markasını, seri veya lot numaralarını kaydetmelidirler. Aşının veriliş şekli de yazılmalıdır. Bazı aşıların adaleye, bazıları cilt altına yapılma mecburiyeti vardır. Bilhassa Çocuk Felci aşısının ağızdan veya adaleden yapıldığının belirtilmesi önemlidir.

Ailelere verilen aşı kartında da bu bilgilerin olması gereklidir. Ayrıca bu kartlarda hastanın kan grubu, boy ve kilo değerleri ve persentilleri, geçirdiği önemli hastalıkları ,ameliyatları, varsa alerjileri ve kalıtımsal hastalıkları yazılmalıdır. Ayrıca acil bir durumda aranılacak yakın akraba bilgileri de bulunmalıdır.

Hastalara verilen aşı kartı, hasta veya ailesi tarafından, hayat boyu gerekeceği için itina ile saklanmalıdır.

HATALI AŞI TAKİBİ!
Maalesef, ülkemizde yapılan aşıların lot numaralarını kaydetme alışkanlığı olmadığından, hatalı aşıların takibi de sağlıklı bir şekilde yapılamamaktadır. Geçmişte bir Hepatit A aşısının tesirsiz olduğunun anlaşılması üzerine, firma tarafından yapılan uyarılar ve yeni aşı temini, maalesef gerekli ilgi ve alakayı uyandırmamış, pek çok kuruluş ailelere sadece tahlil yaptırıp, antikor seviyesine göre tekrar aşı yapmıştır. Bazıları ise hiçbir aileye bilgi vermek zahmetine bile katlanmamıştır.

Bazı aşı firmaları bu kayıtların tutulmasını kolaylaştırmak için, aşıların üzerine özel yapışkanlı etiketler koymaya başlamışlardır. Eskiden beri kedi/köpek aşılarında kullanılan  bu yöntem, en sonunda çocuk aşılarında da kullanılmaya başlanmıştır. Bu etiketler çift yapılmış olup, birinin aşı kartına, öbürünün aşıyı yapanın kayıtlarına yapıştırılması gereklidir.

Bütün bu kolaylıklara rağmen bu sistemin uygulanabilir olması için, aşı kartlarının buna göre basılması gereklidir. Hele, etiket boyutlarının standart hale getirilmesi bu işi çok basit hale getirecektir.

Hastaların doktora her gelişlerinde muhakkak yanlarında aşı kartlarını bulundurmaları gereklidir. Bu hem zaman kaybını hem, hem gereksiz aşı tekrarlarını önleyecektir.

SEYAHATLERDE AŞI KARTININ ÖNEMİ
Günümüzde yabancı ülkelere turistik geziler sık yapıldığı gibi, kalıcı göçler de olmaktadır. Bu ülkelerde çocuk sağlığı için hastanelere başvurulduğunda ailelerden pasaporttan önce aşı kartı sorulmaktadır. Ellerinde geçerli bir aşı kartı olanların büyük kolaylık görmelerine karşılık, doğru dürüst aşı kartı olmayanlar bir sürü zorluk ve masraflı aşı tekrarları ile karşılaşmaktadırlar.

Yabancı ülkelerdeki üniversitelerin müracaat formlarındaki en önemli kısım, sağlık bilgileri ve aşılardır. Yüksek öğrenim için başvuran gençlerden bebeklikte yapılmış aşı tarihleri sorulmaktadır. Bunların sağlıklı olabilmesi için, düzgün tutulmuş kayıtlara gerek vardır.
Okullarda, aşılar ile ilgili kayıtlar tutulmaktadır. Bu kayıtlar için kaynak, aşı kartlarıdır. Okullar bu aşı kartlarındaki bilgilerden faydalanabilirler ama asla aşı kartlarını ailelerden alıp dosyalarına koyamazlar. Aşı kartları daima ailede olmalıdır.

İdeal olan, bütün sağlık kuruluşlarında (Hastane, sağlık ocakları, muayenehaneler) çağımızın isteklerine cevap verebilecek standart aşı kartlarının kullanılmasıdır.


                                                                               


Yorumlar
KL571GD - (13.08.2010 18:28:25)
Tesbitinize aynen katılıyorum doktor bey. Aşı kartında yazan bir sonraki aşı tarihi kısmı bile okunaklı değil mealesef.
uzaysema - (11.06.2009 11:14:16)
1 yaş aşısı kkk ve özel su çiçeği aşımız var.aynı gün mü yapılması gerekiyor.tek doz mu olması gerek..teşekkürler.
Copyright 2007-2024 ® NETATÖLYE - Tüm hakları saklıdır. İzinsiz alıntı yapılamaz.