Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
RADİKAL GÖRÜŞ
Dr.  KADİR TUĞCU
Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı F.A.A.P.
Yazı Boyutu:
Patojen E.coli İshalleri

Tam ismi; Esherichia coli O157:H7 olan bu bakteri geçmişte, USA’da, “Jack in the Box” hamburgerleri, “Taco Bell” marulları ve paketlenmiş ıspanaklarla pek çok salgına yol açmıştır. Bu ilkbaharda yeni bir “patojen E.coli” salgını Avrupa’da da tespit edilmiştir. Bu yeni E.coli O104:H4, Avrupa’da düzinelerle insanın ölümüne ve yüzlerce insanın da hastanelerde tedavi görmesine sebep olmuştur.

Bugünlerde, bunlardan ayrı ve 6 tipi olan “Shiga toksinli E.coli” salgınları görülmektedir. Bu bakteri kanlı ishallere ve ileri vakalarda böbrek yetmezliğine sebep olmaktadır. Bu hastalıkla ilgili bilinmesi gereken hususlar:

1- Antibiyotik kullanımı ile bu enfeksiyon daha kötü seyir göstermektedir. Cipro gibi “fluoroquinolon” grubu antibiyotiklerin verilmesi ile ölen bakterilerden açığa çıkan toksinler şahsın ölümüne sebep olabilmektedir. Seyahate çıkanların, yanlarında ishal olduklarında kullanmak üzere antibiyotik taşımaları tehlikeli bir iştir.

2- E.coli O104:H4 zaten en az 14 antibiyotiğe dirençlidir. Bu antibiyotiklerin pek çoğu, E.coli tedavisinde kullanılmayan antibiyotikler olması, E. Coli’nin bu özellikleri, bu antibiyotiklerle daha evvel karşılaşmış olan diğer bakterilerden genetik alış veriş yolu ile elde ettikleri gösterilmiştir. Bu bakteriler, bağırsaklarda bir araya geldiklerinde  birbirlerine bilgi aktararak kazanmış oldukları antibiyotik dirençlerini, dirençsiz olanlara aktarmaktadırlar.
3- E.coli O104:H4 halen sadece Almanya’da mevcuttur, ama oralara giden yolcular aracılığı ile diğer memleketlere de her an yayılabilir.

4-Alınan tedbirler sayesinde eski salgınların sebebi olan E.coli O157:H7 daha az görülmeye başlanmıştır. Bu başarı, gıda işleyen ve paketleyen üreticilerin bu bakteriyi zamanında tespit ederek ihbar etmeleri ile olmuştur. Aynı mekanizmalarla diğer salgınları da önlemek mümkündür.

Kaynak: Scientific American. August 2011. Sayfa: 11



 


Copyright 2007-2024 ® NETATÖLYE - Tüm hakları saklıdır. İzinsiz alıntı yapılamaz.