Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Yazı Boyutu:
Çocuğun mirasçılığı

 

Mal sahibi mülk sahibi hani bunun ilk sahibi… Hepimiz bir gün öleceğiz, ama geç ama erken. Gerçi geç ölüm yoktur… Her zaman erken’dir. Ölüm hak miras helaldir. Peki, mirasçı nasıl olunur?

Mirasçı olabilmek için miras bırakanın ölümü anında mirasa ehil olarak sağ olmak şarttır. Miras açıldığı anda sağ olan mirasçı ölürse, onun miras hakkı kendi mirasçılarına kalır. Aynı kazada, afette kimin önce öldüğü tayin edilemiyorsa bir anda ölmüş sayılırlar. Ölenlerin biri diğerine mirasçı olamaz. Aynı durum vasiyet alacaklısı için de geçerlidir. Vasiyet alacaklısı miras bırakandan önce ölürse, tasarruftan aksi anlaşılmadıkça vasiyeti yerine getirme yükümlülüğü, vasiyet yükümlüsünün yararına ortadan kalkar.


CENİN DE MİRASÇIDIR!
Gelelim cenin’e, yani doğmamış çocuğa! Cenin, sağ doğmak koşuluyla mirasçı olur. Ölü doğan çocuk mirasçı olmaz. Sağ doğmak yeterlidir. Çocuğun yaşama kabiliyetinde olması aranmaz. Cenin; mirası, doğumunda değil, asıl olarak anne karnında kazanır. Kazanımın devam etme şartı sağ doğmaktır.

Mirasın açıldığı anda henüz var olmayan bir kimseye art mirasçı veya art vasiyet alacaklısı olarak, tereke veya tereke malı bırakılabilir. Miras bırakan tarafından ön mirasçı atanmamışsa, yasal mirasçı ön mirasçı sayılır.


HAKKINDA GAİPLİK KARARI VERİLMİŞ KİMSENİN MİRASÇISI…
Çocuğumuz hakkında gaiplik kararı verilmiş bir kimsenin mirasçısı ise ne olacak?
Hakkında gaiplik kararı verilmiş bir kimsenin mirasçıları veya mirasında hak sahibi olan kişiler, tereke malları kendilerine teslim edilmeden önce bu malları ileride ortaya çıkabilecek üstün hak sahiplerine veya gaibin kendisine geri vereceklerine ilişkin güvence göstermek zorundadırlar.

Bu güvence, ölüm tehlikesi içinde kaybolma durumunda beş yıl, uzun zamandan beri haber alınamama durumunda on beş yıl ve her halde en çok gaibin yüz yaşına varmasına kadar geçecek süre için gösterilir. Beş yıl tereke mallarının tesliminden; on beş yıl, son haber tarihinden itibaren hesaplanır.

Gaip ortaya çıkarsa veya üstün hak sahibi olduklarını ileri sürenler bu sıfatlarını ispat ederlerse, tereke mallarını teslim almış olanlar, aldıkları malları elde bulundurdukları gibi geri vermekle yükümlüdürler.

Burada üstün hak sahibi diye tanımladığımız kişi öncelikli miras hakkı sahibidir. Gaip kişi ise ölümüne muhakkak nazarıyla bakılacak bir durumda bulunan ve ölüm tehlikesi içinde kaybolmuş veya kendisinden uzun süredir haber alınamamış ve ölmüş olma ihtimali kuvvetli  kişidir.


Copyright 2007-2024 ® NETATÖLYE - Tüm hakları saklıdır. İzinsiz alıntı yapılamaz.