Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
EĞLENEREK BESLENELİM
Yrd. Doç. Dr.  SİBEL ÖZİLGEN
Gıda Mühendisi
Yazı Boyutu:
Oğlumun çocukluğundan bir hikaye…

 

Daha önceki yazılarımda da, kitabımda da bahsettiğim gibi beslenme eğitimini ve beslenme saatlerini eğlenceli hale getirmek tamamen bizim elimizde. Biz bunu hafta sonunda bir kere daha yaşadık. Aşağıda yazdığım hikayeyi meyvelerimizi yerken arkadaşımın 4 yaşındaki çocuğuna anlattığımda yaşadığı heyecanı görmenizi çok isterdim.


Biz Yeni Zelanda’da yaşarken akşam üstlerinde vakit buldukça eşimle birlikte oğlumun anaokuluna uğrar, birkaç dakika onlarla durur, işe geri dönerdik. Genelde bu saatler akşamüstü meyve saatlerine denk gelirdi. Yine bir gün gittiğimizde çocuklar öğretmenin etrafına toplanmışlar, öğretmen de elinde bir elma onlara bir hikaye anlatıyordu. Hikayenin sonunda, bırakın çocukları biz bile elmaları çok keyifle yemiştik.

Ben hikayeyi sizinle paylaşacağım, umarım siz de keyifle çocuklarınızla paylaşacaksınız. Eminim ki elma yemeyen bazı çocukların en azından denemesi için de bir vesile olacaktır bu hikaye. Ancak yine de hiçbir şekilde onları zorlamamamız gerektiğini de unutmayalım. Gelelim hikayeye...


ELMALI HİKAYE…

Bir zamanlar bir çiflikte bir çocuk yaşarmış. Bir gün bu çocuk artık oyuncaklarla oynamaktan çok sıkılmış ve her zaman çok ilginç fikirleri olan annesine “Gerçekten çok sıkıldım ne yapsam?” diye sormuş. Annesi gayet ciddi bir şekilde “ Bence artık senin bir maceraya atılma vaktin geldi. Şimdi gidiyorsun ve bana kapıları ve camları olmayan, tepesinde bacası olan ve içinde bir yıldız yaşayan kırmızı evi bulup getiriyorsun” demiş. Çocuk önce itiraz etmiş, bunun çok saçma bir fikir olduğunu söylese de annesini ikna edememiş ve yola koyulmuş.

Önce tepelerin arkasındaki eve doğru gitmiş. Orada küçük bir kıza rastlamış ve sormuş:

- Sen acaba kapıları ve camları olmayan, tepesinde bacası olan ve içinde bir yıldız yaşayan kırmızı ev nerede biliyor musun?


Kız kahkahalar atarak;

- Ben görmedim ama benim babam buraların en bilgili çiftçisidir ona sor demiş.


Çocuk uzun uzun yürüyüp, kızın çiftlikte çalışan babasını bulmuş. Baba çiftliğinde yetiştirdiği yeşil kabakları, mor patlıcanları, şişman patatesleri sepetlere keyifle yerleştirirken çocuğu görmüş ve ne istediğini sormuş.


- Efendim, siz acaba kapıları ve camları olmayan, tepesinde bacası olan ve içinde bir yıldız yaşayan kırmızı evin nerede olduğunu biliyor musunuz? diye sormuş çocuk.


Çiftçi dakikalarca güldükten sonra, yıllardır o bölgede yaşadığını ama hiç öyle bir ev görmediğini, ancak ninesinin çok daha bilgili olduğunu söyleyip çocuğu ninesine yollamış. Çocuk nineye ne aradığını sormuş ama yanıt yine olumsuz olmuş. Nine aslında kapısı ve camı olmayan ama bacası olan bir evin soğuk kış gecelerinde kendisi için ne hoş olabileceğini, yıldızın da mum ışığından daha hoş bir ışık yayacağını söylemiş ve eklemiş:


- Bence sen bir de bütün bacaların üzerinden esen rüzgara sor, belki o biliyordur bu evin nerede olduğunu...


Çocuk biraz üzgün eve dönmeye karar vermiş. Çoğu şeyi bilen annesi belki de bu sefer hata yapmıştı diye düşünürken, hızla esen rüzgar çocuğu elma bahçesinin içine sürüklemiş. Çocuk dayanamamış ve ağaçtan kocaman kırmızı bir elma koparıp tekrar yola koyulmuş. Kapıları ve camları olmayan, tepesinde bacası olan ve içinde bir yıldız yaşayan kırmızı evi bulamadım, ama onun yerine bu elmayı veririm anneme diye düşünmüş yol boyunca.

Çocuk kapıdan içeri girdiğinde elmayı gören annesi sevinçle “Bulacağını biliyordum” diye çocuğa sarılmış. Elmayı almış ve tam ortasından enlemesine ikiye bölmüş. Çocuk gördüklerine inanamamış... Elmanın tam ortasında, içinde çekirdekler oturan bir yıldız varmış gerçekten... Anne ve çocuk elmayı keyifle paylaşmışlar.

Benim oğlum şu anda 15 yaşında ve biz hala zaman zaman elma yiyeceğimizde bu hikayeden bahsederiz...

 

NOT: Hikayeyi anlatırken çocuğun elmayı görmemesi gerekiyor. Elmayı hikayenin sonunda kesmeden hemen önce sakladığınız yerden alın ve anlatırken tam ortasından enlemesine (çapı boyunca) kesin. Boylamasına keserseniz yıldız şeklini göremezsiniz. Haaaa unutmadan çocuk baca nerede diye sorarsa, elmanın sapı evin bacası oluyor...


Copyright 2007-2024 ® NETATÖLYE - Tüm hakları saklıdır. İzinsiz alıntı yapılamaz.