Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
MAYA'NIN PATİLERİ
Op. Dr.  HÜSEYİN MUTLU
Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı
Yazı Boyutu:
Hamilelikte cinsellik

Hamilelikte cinsellik konusunda çiftlerin kafası nedense hep karışıktır. Hamilelik haberini aldıktan sonra cinsel ilişkiyi sona erdiren, doktora ancak hamileliğin ortasında sorma cesareti bulup başlayanlar sıklıktadır. Ayrıca hamilelikte meydana gelen problemler cinsel ilişki sonrası ortaya çıkmışsa yaşanan vicdan azabı konunun önemini arttırmaktadır. Peki, cinsellik hamilelikte nasıl değişir?

 

Meydana gelen hormonal ve bedensel değişimleri düşünecek olursak eskisi gibi "seks" tabii ki her zaman mümkün değildir. İlk 3 ayda meydana gelen hormonal değişimler, bulantı kusma periyotları kadın tarafından cinsel isteğin azalmasına neden olabilmektedir. Fakat 3 aydan sonra bu sıkıntılar sona erdiğinde cinsel istekte artış da meydana gelir.

Bedensel değişimleri gözden geçirecek olursak kadın vücudu alınan kilolar ve büyüyen rahim nedeniyle değişim geçirir. Omurgada da meydana gelen değişimler nedeniyle eskiden kullanılan pozisyonlar pek konforlu olmayabilir. Bunun yanında vajinada meydana gelen damarlanma artışı ve şişme ile hassasiyet artar ve duyuların artışı gözlenir. Salgının artması ile de cinsel ilişkide alınan zevk artabilmektedir.

HAMİLELİKTE CİNSELLİK DOĞAL VE GEREKLİ
Hamilelikte cinsel ilişki birçok açıdan biraz farklılık gösterse de bazı istisnalar dışında yaşanması doğaldır, gereklidir. Zamanla hamileliğin ilerlemesi ile hamile olan kişinin bir kadın olduğu unutulmamalıdır. Hantallaşan vücudunun eşi tarafından hala beğenildiğini hissetmek ister. Bunun sözle ifade edilmesi her zaman yetmez. Ona sarılmak, öpmek ve cinsel birliktelik kadına ihtiyaç olduğu güveni verebilmektedir.
 
Hamilelikte cinsel ilişki için öncelikle her iki eş de bu konuda istekli olmalıdır. Sadece kadının değil bazen de erkeğin cinsel isteği eşinin hamilelik periyodunda azalabilir. Hamileliği takip eden hekimin özel bir yasağı ve önerisi olmadıkça hamilelikte cinsel yaşam devam edebilir. Hatta bazı yazarların söylediğine göre seçilen yeni pozisyonlar nedeniyle, hamilelikte yapılan seks çiftlerin yeni keşiflerine bile sebep olabilmektedir.

SEÇİLEBİLECEK POZİSYONLAR
Cinsel ilişki hamilelikte ilk 3 ayda eskisi gibi devam edebilir. Çünkü karın henüz büyümemiştir. Belirli bir pozisyon seçilmesi gerekmemektedir. 5. aydan itibaren ise mümkün olduğunca penisin çok derine gitmesinden kaçınılması gerekmektedir. Bu nedenle belirli pozisyonların tercih edilmesi uzmanlar tarafından tavsiye edilmektedir. Bu pozisyonlardan en sık önerileni kadının yan yatarak eşinin arkasında yan yatarak uygulanan pozisyondur. Diğer bir pozisyon kadının üstte olduğu pozisyondur. Burada penisin derinliğinin kadın tarafından kontrol edilmesi kadın açısından rahatlık sağlamaktadır. Her iki eşin yüz yüze baktığı pozisyonda penisin ulaştığı derinlik kısıtlanmaktadır. Kadının yatak kenarında bulunduğu ve eşin ayakta bulunduğu pozisyonda da kadının karnına basınç riskini azaltmaktadır. Bu pozisyonlar ile ilgili detaylar kolaylıkla bulunabilir. Anlatmak istenen ise penisin hamilelik öncesi olduğu gibi derine penetrasyonu sınırlanmalı ve bunu sağlayan pozisyonlar seçilmelidir.
 
Cinsel ilişki sonrası meydana gelen bazı problemler ise mutlaka hekime bildirilmelidir. Erken müdahale hem bebek hem de anneyi sıkıntıdan kurtarabilir. İlişki sonrası meydana gelen kısa süreli rahim kasılması önemli değildir. Fakat başlayan ve düzenli aralıklarla gelen adet ağrısına benzer rahim kasılması ve ağrısı önemli belirtilerdir. İlişki sonrası meydana gelen vaginal kanama, su boşalması ise mutlaka hastaneye gitmeyi gerektirmektedir. 

BUNLARA DİKKAT!
Şu durumlarda ise hamilelikte cinsel ilişki kısıtlanır ve önerilmez.
• Çoğul hamilelik,
• Rahim ağzı yetmezliği,
• Sıklıkla tekrarlayan vaginal kanama,
• Erken doğum riski ve yapılan kontrollerde "plasenta previa" saptanması. Plasenta previa; plasentanın rahim ağzını kısmi veya tamamen kapatması halidir ve rahim kasılması ile birlikte bazen annenin hayatını ve sıklıkla bebeğin hayatını tehlikeye atabilmektedir.
• Eşte saptanan cinsel yolla bulaşan hastalık varsa ilişki ya tedavi sonrasına ertelenmeli veya mutlaka prezervatif takılarak yapılmalıdır.
 

DOĞUMDAN SONRA CİNSEL İLİŞKİYE NE ZAMAN BAŞLANMALI?
Doğumdan sonra cinsel ilişkinin başlaması için öncelikle organların toparlanması ve eski haline gelmesi beklenmelidir. Değişimler rahmin küçülmesi ve loğusa akıntısının sona ermesidir. Rahim küçülürken rahim ağzı da daralır ve bununla birlikte hamilelikte meydana gelen rahim iç zarı kalınlığı da dökülerek eski haline gelir. Bu dönemde yapılan cinsel ilişkide rahim dış dünyaya açık olduğundan enfeksiyon riski taşır. Loğusa akıntısı doğumdan sonra kan gibi kırmızıdır, sonra rengi koyulaşır. Zamanla kahverengi renkte devam eder. Her geçen gün rengi açılır ve miktarı azalır. Renk kaybolduktan sonra akıntı da doğal haline geldiğinde uygun korunma yöntemi kullanılarak cinsel ilişki başlayabilir. Doğumdan sonra süt hormonu yumurtalık hormonlarını baskıladığından vajinada kuruluk olabilir. Bu nedenle dikkatli davranmalı gerektiğinde lubrikant adı verilen kayganlaştırıcı jeller kullanılmalıdır.


 


Copyright 2007-2024 ® NETATÖLYE - Tüm hakları saklıdır. İzinsiz alıntı yapılamaz.