Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
MAYA'NIN PATİLERİ
Op. Dr.  HÜSEYİN MUTLU
Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı
Yazı Boyutu:
Hamilelikte mide reflüsü

Hamilelikte sıkça görülen mide rahatsızlıklarından biri yanma ve diğeri de reflüdür. Özellikle ilk 3 ay içinde bulantı ve kusmalarla birlikte mide problemleri de sıklıkla görülür.

Bazen ilk 3 aydaki bulantı ve kusmalar sonunda meydana gelen gastrit ve reflü hormonal nedenlere bağlı bulantı geçse bile mide sorunlarına bağlı olarak devam eder ve tedavi edilmezse 9 ay boyunca anne adayının başlıca şikayeti olur.

Anatomik yapı olarak yemek borusu gıdaların mideye doğru olarak ilerletmekle görevlidir ve alt kısmında mide ile yemek borusu arasında geri kaçışı engelleyen mekanizma vardır. Mide ise gıdaların depolandığı rezervuar görevi görür. Yemek borusundaki hareketlerin düzensizliği veya alt bölümdeki mekanizmanın bozulması veya midedeki basıncın değişik nedenlere bağlı artışı reflüye neden olmaktadır.

Mide reflüsü hamilelerin yaklaşık 45-80'inde rastlanmaktadır. İlk 3 ayda hamilelerin yaklaşık yüzde 52‘si ilk defa mide reflüsü yaşarken, yüzde 45'i 2'nci 3 ayda ve son 3 ayda ise yüzde 9'u mide reflüsü şikayeti yaşamaya başlamaktadır.

Hamilelik öncesinde mide sorunları yaşamış olan anne adaylarının hamilelikte reflü problemi yaşaması daha sık görülür.

HAMİLELİKTE MİDE REFLÜSÜNÜN NEDENLERİ:
Hamilelikte mide reflüsünün oluşmasına neden olan olaylar yemek borusundaki hareketlerin düzensizliği, mide borusunda basıncın düşmesi ve mide içindeki basıncın artışıdır. Ayrıca büyüyen rahimin yemek borusundaki kaçışı engelleyen mekanizmayı bozması da etkendir. Bu arada hamilelikte kullanılan multivitamin ve demir ilaçlarının da mide sorunlarına ve reflüde etken olabilmektedir.

Mide reflüsünde en sık şikayet göğüs kafesi altında yanma-acı hissi ve mideden yeme borusuna mide muhteviyatının geri gelmesidir.

Hamilelikte teşhis genelde şikayete ve hikayeye yönelik konur. İlave testler nadiren gereklidir.

TEDAVİ:
Tedavi olarak genel tedbirler ve ilaçlar kullanılabilir. Reflü şikayeti olan hamilelerin yüksek yastıkla yatması ve yemekten 3 saate kadar sıvı dışında gıda tüketmemeleri gerekir. Akşam yemeklerinden sonra günlük hayatımızda sıklıkla uygulanan uzanma alışkanlığı terkedilmeli ve yemekten sonra en az 1 saat kadar uzanmamalıdır. Yemeklerin az porsiyonlar ve sıklıkla tüketilmesine dikkat edilmelidir. Yemeklerde acı ve baharattan kaçınılmalıdır.
İlaç olarak, her yemekten sonra ve gece yatmadan önce olmak üzere toplam 4 defa antiasit adı verilen ilaçların alınması faydalıdır. Şikayetlerin bu ilaçlarla azalmadığı durumlarda mide asitininin üretimini sınırlayan proton inhibitörü grubundaki mide ilaçları da güvenle kullanılabilir.

Eğer kan sayımı normal sınırlarda ise demir içermeyen multivitamin grubu tercih edilmeli ve rahatsızlık azalana kadar demir içeren ilaçlarına ara verilmelidir.


Copyright 2007-2024 ® NETATÖLYE - Tüm hakları saklıdır. İzinsiz alıntı yapılamaz.