Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
MAYA'NIN PATİLERİ
Op. Dr.  HÜSEYİN MUTLU
Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı
Yazı Boyutu:
Hamilelikte sırt ve bel ağrıları

Günlük yaşantımızda sokakta veya başka mekanlarda karnı burnunda ve bir eli belinde hafif kıvranarak zorlukla yürüyen hamileler görüyoruz. Bel ağrılarını gidermek için belli bir pozisyon almışlar ve bazen soluklanmak ve rahatlamak için bir yere dayanıp dinlenirler. Hamilelikteki bel ağrıları gerçekten bazen günlük yaşantıyı zorlaştırabilmektedir.

Hamilelikle birlikte özellikle ilerleyen aylarla birlikte meydana gelen bel ve sırt ağrıları bazen anne adaylarının hayatını zorlaştırmaktadır.

Bel ağrıları tipik olarak 5 aylardan itibaren daha belirgindir. Ama bazen ilk 3 aydan itibaren başlayabilir. Önceden bel ağrıları yaşayan veya ortopedik problemleri olan anne adaylarında bel ve sırt ağrıları hem erken başlar, hem de rahatsız edici olabilir.

Hamilelikte meydana gelen bel ağrılarının sebepleri genellikle büyüyen rahim ile ilgilidir. Rahim büyümesi ile birlikte onu tutan bağlarda gerilme meydana gelir ve kasıklarda ağrı veya rahatsızlık ile kendini belli eder.

Omurga büyüyen rahimle birlikte dengeyi sağlamak için şekil değiştirir ve “S” şeklini alır. Omurga statiğindeki değişim en önemli ağrı nedenidir. Önceden omurga ile ilgili fıtık ve benzeri rahatsızlıklar varsa ağrılar daha erken ve daha şiddetli olarak kendini gösterir.
Hormonal değişimler ki, gebelikte östrojen relaxin hormonu etkisiyle eklemlerde ödem ve bağlarında gevşeme meydana gelir. Bunlar da değişik ortopedik probleme ve ağrıya neden olur. Eklemlerde gevşeme el ve bacaklarda burkulmalara neden olduğu gibi ani bir ters hareketle omurgada da problemlere neden olabilmektedir.

Hamilelikle birlikte karın adalesi zayıflar ve vücudun dengede durmasını sağlayan mekanizma kısmen bozulur.

Tabii ki hamilelik doğal bir süreçtir ve herkes bu sıkıntıları yaşamaz. Hafif bel, kasık ve sırt ağrıları olağandır. Önemli olan bu ağrıların günlük yaşantıyı engellemesidir. Zira birçok anne adayı hamileliği süresince çalışmak zorundadır.

KİLO ALIMINA DİKKAT!
Hamilelikte konforun birinci şartı az kilo almaktır. Hamileliğin başından itibaren beslenme stratejisi belirlenmeli ve gerekirse diyet uzmanından görüş alınmalıdır. Gereksiz oburluklar kontrolsüz kilo artışının en önemli nedenidir.
 
Hamileliğin başında daha önce geçirilen hastalıklar veya rahatsızlıklar hekime bildirilmeli ve ona göre hareket veya egzersiz programı yapılmalıdır.  Neredeyse en çok sorulan soru ne zaman yürüyüşe başlamalı sorusudur. Düz yürüyüş önerdiğimiz bir egzersizdir, ama daha önceden bel ağrısına neden olan bir problem yaşanmışsa evde düz halı üzerinde kol-bacak, sırt ve pelvis adalelerini rahatlatan egzersizler çok daha faydalıdır. İmkan ve zaman varsa bu konuda hamilelik yogası adaleler için oldukça faydalı bir aktivitedir.

İlk 3 ayda rahim küçük olduğundan büyük bir değişiklik olmaz ve bu nedenle sıkıntılar da minimaldir. 5 aydan itibaren omurgadaki şekil değişikliği ve eklemlerdeki gevşeme hamilelerin günlük hareketlerine dikkati gerektirmektedir.

Bel ve sırt ağrılarını azaltabilmek için hamileleler için önerilerim:

HAMİLELİK BOYUNCA GÜNLÜK HAYAT
-    Hamilelikte kilo artışı konusunda dikkatli olmalı ve fazla kilo almamalısınız.
-    Özellikle 3 aydan sonra rutin yaşantınızda ağır eşya kaldırma, karın içi basıncını arttıracak hareketlerden kaçının, ıslak ve kaygan zeminlerde dikkatli olmalısınız.
-    Ağır eşya kaldırmaktan kaçının, kaldırmak zorunda iseniz o zaman yükü el ve bacaklara yöneltin, beliniz kullanmayın.

AYAKKABIYA DİKKAT EDİLMELİ
-    3 aydan sonra mümkün olduğu kadar ortopedik ayakkabı giymelisiniz.
-    Çalışan kadınların kısa topuklu ayakkabı tercih etmeleri gereklidir.
-    Çalışma zamanı dışında geniş tabanlı spor ayakkabı giymek faydalıdır.

OFİSTE ÇALIŞIRKEN
•    Rahat bel ve vücudu rahatsız edecek sıkı kıyafetler giymekten kaçının.
•    Koltuğunuzun bel kısmını destekleyen yastıklar kullanın.
•    Ofis içinde kısa yürüyüşler yapın (fotokopi, faks gibi hafif işler yürümeniz için bahaneler olabilir).
•    Oturduğunuz yerde bacak, bel ve kol adalelerini çalıştırın. Klasik, ürperen kedi şeklinde olan kol ve bacakları ani germe egzersizleri yapın.
•    Kahve ve sigaradan kaçının.

HAMİLELİKTE SPOR
•    Her gün kısa yürüyüşler yapın, mutlaka 10-15 dakika aralar verip dinlenin. Uzun süre ayakta kalmamaya dikkat edin.
•    Hamilelikte evde yapılabilecek egzersizleri yapmaya gayret edin.
•    Yüzme en bel ağrılarını rahatlatacak en iyi spordur ve hamilelik boyunca yapılabilir.

YATARKEN
•    Sert yatakta yatmayı tercih edin.
•    Bacak arasına yastık koyarak yan yatabilirsiniz.

AYRICA
•    Sıcak banyo ve duş alabilirsiniz.
•    Magnezyum ve kalsiyum haplarını hekim önerisiyle kullanabilirsiniz.
•    Masaj ve lokal olarak adale gevşetici jeller sürülebilir.

Hamilelikteki bel sırt ve kasık ağrıları sıktır. Çoğunlukla basit dinlenme bile ağrıların azalması veya kaybolmasına neden olur. Ağrı karakteri önemlidir. Çünkü bu arada atlanmaması gereken ağrı doğum ağrısıdır. Erken aylarda meydana gelen doğum ağrıları eğer fark edilemezse maalesef erken doğumlara neden olabilir.  Doğum ağrısı tipi olarak adet ağrısı gibidir. Çoğunlukla adet ağrısına bel ağrısı da eşlik eder. Bazen kanama da olabilir. Hamilelikte meydana gelen bel ağrısı kaynağı kesin olarak ayrımı yapılamıyorsa hekim kontrolü gereklidir.

Sağlıklı ve mutlu bir hamilelik geçirmenizi dilerim.


Copyright 2007-2024 ® NETATÖLYE - Tüm hakları saklıdır. İzinsiz alıntı yapılamaz.