Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Yazı Boyutu:
Çocuğunuzu olduğu gibi kabul ediyor musunuz?

Okullar açılıyor, hatta ana sınıfları ve özel okullar 2011-2012 eğitim-öğretim yılını açtılar bile… Bir kere, ister okula ilk defa başlıyor olsun isterse yılardır gidiyor olsun, her çocuk ilk gün bir heyecan yaşıyor. Malum, stresin azı karar çoğu zarar. Fakat bu heyecanın tadında olması çocuğa motivasyon sağlarken; aşırısı çocuğu kitliyor, uyumunu zorlaştırıyor, hatta okul başarısını etkiliyor.

 

Yapılan araştırmalar, erken çocukluk eğitimi alan çocukların ilk gün korkusu yaşamadıklarını ortaya koyuyor. Ama benim kızım mesela, bu yıl 4. sınıfa gideceği ve 3 yaşından beri de düzenli okul hayatı olduğu halde, okul açılmadan 1-2 gün önce tatlı bir heyecanla sarmalandı durdu. Fakat bahsettiğim tatlı heyecan! Ve çocuklarımızın heyecanını dengelemek de biz anne babalara düşüyor. Çünkü her konuda olduğu gibi bu konuda da çocuklarımız bizi aynalıyor. Bizim çocuğun okul hayatına dair kaygılarımız varsa onlar da kendi okul hayatları konusunda kaygılanıyorlar ister istemez.

Çocuk okulda ilk gün ne ile karşılaşacağını bilmiyor, daha önce okul deneyimi olsa da okulda neler değişmiş, öğretmenleri, arkadaşları onu nasıl karşılayacak merak ediyor. Merak duygusu fazlaca kabardığında da anksiyete kaçınılmaz oluyor. O yüzden her konuda çocuklara önceden onların yaşına uygun bilgilendirmelerde bulunmak sorunları en aza indiriyor.

HER ÇOCUK FARKLI VE HARİKA!
Okul konusunda ikinci en önemli konu ise, bence çocukları olduğu gibi kabul etmek! Bizler çocuklarımızı olduğu gibi kabul ediyor muyuz? Sadece anne babalar değil, eğitimcilerin de çocuğu kabul etmesi şart! Her çocuk özel ve biricik! Ve harika! İşte tam da bu noktada “her çocuk farklı öğrenir” bilgisi gündeme geliyor. Eğitim sistemimizde mutlaka olumlu gelişmeler ve değişimler de oluyor, fakat ben öğretmenlerimize çok fedakarlık düştüğü kanaatindeyim. Çok sevmeyen, kendisini adayamayacak olan bu mesleği seçmemeli! Bakıyorum, okul açılalı 2-3 hafta oluyor, veliler çağrılıyor; “Çocuğunuz falanca dersi öğrenemiyor! Destekleyin, ya da destek almasını sağlayın, deniyor.” Yahu çocuk okula öğrenmeye gidiyor, öğretecek olan da öğretmen değil mi? Ben evde neden çocuğun öğretmeni olayım ki, ben çocuğun annesiyim, babasıyım! Hayır, evde çocuklarımıza okul hayatlarıyla ilgili destek olmayalım demiyorum, ama çocuk dersin eğitimini okulda almalı. Ayrıca öğretmen, ayrıca dersane falan da olmamalı! Bunun için de çocuğa uygun öğretme şeklini öğretmenin uygulamaya koyması gerekiyor. Kısaca, çocuğa göre şerbet vermek diyebiliriz buna… “Ben dersi anlattım, anlayan anladı, anlamayanlar anlayanlardan öğrensin” metodu, hala devam ediyor ne yazık ki... Vallahi sinir oluyorum!

Bırakın dersi öğrenmeyi, bu keskin yaklaşımlar çocukları fena halde örseliyor, güvenlerini zedeliyor, onların hayat yolculuklarına çentik atıyor ki… Kimsenin buna hakkı yok! Yoksa, falanca dersi öğrenemeyecek çocuk yok zaten! Tıpkı yemek yemeyi öğrendiği gibi, tıpkı tuvaletini tuvalete yapmayı öğrendiği gibi, çocuklar kendilerine uygun yöntemlerle, kendilerine uygun zaman dilimlerinde her dersi öğrenebiliyorlar. İddia ediyorum: Her çocuk!
Ama tabii, önce çocuğu olduğu gibi kabullenmek ve ona uygun bir dil kullanmak gerekiyor. Bununla da ne anne babalar, ne de eğitimciler uğraşmak istemeyebiliyor. Ama süreç kaliteli olsun diyenler, ellerinden geleni yapıyorlar elbette... Çünkü su akar, yolunu bulur; çocuklarımız harikalar ve kendi ilgi ve yetenekleri doğrultusunda, bizlerden uygun desteklerle yollarını buluyorlar.

ÇOCUĞU ARKADAŞIYLA KIYASLAMAYIN!
Okul konusunda en önemli üçüncü konu ise, çocuğu arkadaşlarıyla kıyaslamamak! Neden? Çünkü her çocuk farklı! “Bak falanca arkadaşın hiç korkuyor mu okuldan”, ya da “Bak o  nasıl öğreniyor, senin neyin eksik?” ya da “Kafan haylazlığa çalışıyor, milletin çocukları ders çalışıyor” demeyin. Çocuğunuza uygun tatlı dili, güler yüzü, uygun yöntemi keşfedin… Evet, çocuklarımızın sorunlulukları var, ama önce biz ebeveyn ve eğitimci olmanın sorumluluğunun hakkını vererek onlara örnek olalım.

Okul konusu daha çok su kaldırır, biliyorum… Başka bir hafta okul konusuna tekrar ve tekrar girmek üzere, tüm çocuklara ve velilere harika bir eğitim yılı diliyorum. Her şey sevgi ile anlamlı ve güzel, okul hayatı da…




Copyright 2007-2024 ® NETATÖLYE - Tüm hakları saklıdır. İzinsiz alıntı yapılamaz.