Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Yazı Boyutu:

İŞİNİ SEVMEYEN KALMASIN!..

Duygu Aynur, dünyada bir ilk olan www.isinisev.com‘u kurdu... Her meslekten birçok Rol Model’in yer aldığı sitede, siz de yapmak istediğiniz mesleğin duayenleriyle bir araya gelerek, yol haritanızı emin adımlarla çizebilirsiniz... Nasıl mı?...


* Kısaca sizi tanıyabilir miyiz?
1982 İstanbul doğumluyum, tipik bir Boğa burcuyum. Hayatım boyunca hep meraklı ve öğrenme isteği olan biri oldum. ODTÜ Kimya’dan mezun olduktan sonra uzun yıllar özel bir ilaç firmasında çeşitli pozisyonlarda çalıştım. En son satış pazarlama ekibinde Ürün Müdürlüğü yapıyordum. Aslında çok keyifli ve kariyeri parlak bir iş olmasına rağmen aşırı yoğun bir çalışma bana fazla gelmeye başladı. Evden çok havaalanlarını görmeye başlayınca ve sevdiklerimden, en önemlisi kendimden uzaklaştığımı fark ettiğimde istifa etmeye karar verdim. O dönemde aldığım yaşam koçluğu eğitiminin de kendi farkındalığımı yükseltmeme ve ne istediğimi daha iyi anlamama çok büyük etkisi var. Sonrasında kendi işimi kurmaya karar verdim ve butik bir spor salonu işletmeye başladım. Bu sayede artık kendi işimi yapıyor, kendi kararlarımı alabiliyor ve topluma faydalı bir iş yapıyordum.

* İşini Sev’in hikayesi nedir?
Özel sektörde çalıştığım dönemlerde işimin yoğunluğundan, istediğim gibi çalışamamaktan, hayatımı yaşayamamaktan çok mutsuzdum ama alternatif ne yapacağımı da bilmiyordum. Çevremde de herkes benzer problemler yaşıyordu ve yıllarca bunu kabullenip hayatlarına devam ediyorlardı. O dönemde bunun bir çözümü olmalı dedim, çünkü insanlar hem gelir elde edilebilecek yüzlerce farklı meslek alternatifinin olduğunu bilmiyor, bilseler bile bu işi yapıp yapamayacaklarından emin olamıyorlar, nasıl yola çıkacaklarını bilmiyorlardı. Bu işi hızlı, kolay ve pratik bir yoldan halletmek için ben olsam neye ihtiyaç duyardım dediğim noktada aklıma İşini Sev projesi geldi. Hatta bir gece uykumda aklıma ismi geldi ve gece kalkıp domainini satın alıp geri uyuduğumu hatırlıyorum.

İşini Sev, farklı bir iş arayan, kariyer değiştirmek isteyen veya işinde daha iyi bir noktaya gelmek isteyen kişileri, işin tutkulu rol modelleriyle buluşturarak hayalindeki işe kavuşması için rehberlik hizmeti sağlayan bir deneyim paylaşım platformu.

Düşündüm ki; insanlar var olan işlerini hemen bırakıp risk almak yerine, önce hayalindeki işi bir deneyimlemeli, bu işi yapan kişiden rehberlik almalı ondan sonra büyük kararlar vermeli ve doğru adımları atmalı. Bu sayede hem kafalarındaki belirsizlikler kaybolacak, risklerini azaltacaklar hem de zamandan kazanacaklar. Rol modellerin belki aylar, yıllar boyunca aldıkları dersleri çok kısa bir sürede öğrenecekler, ne yapmaları gerektiğini daha net bilecekler. Projeyi yıllar içinde kafamda büyüttüm ve nihayet 1 yıl önce hayata geçirebildim. Bu dönemde yüzlerce insanla konuşup gerçekten neye ihtiyaçları olduğunu anlamaya çalıştık, bu sayede daha ayakları yere basan bir proje oldu. Bu dönem içerisinde onlarca rol modelin hikayesini dinledik ve kesinlikle çok net olan bir şey var, bir insan işini severek yapıyorsa, sevdiği işi bulmuşsa başarısız olması imkansız, hayallerinin peşinden gitmek için hiç korkmasına gerek yok.

İşini Sev’de isteyen herkes, herhangi bir mesleği o işi yapan rol modelin videolarını izleyerek keşfedebilir, bu iş ona göre mi anlayabilir. Sonrasında istediği rol modelini seçerek onunla buluşabilir ve bu işe nasıl başlayacağını, atması gereken adımları, merak ettiği her şeyi öğrenebilir. Bir işi, en iyi o işi yapandan öğreniriz öyle değil mi? Hele bir de bu kişiler alanında tutkuyla ve başarıyla çalışan seçilmiş kişiler ise.

* Bu platformda yer alacak rol modelleri nasıl belirliyorsunuz?
Dünyada gelir elde edilebilecek o kadar farklı meslekler var ki. İlk amacımız zaten bunları insanlara tanıtmak. O sebeple her mesleğe yer vermeyi istiyoruz, bu sayede herkes için alternatifleri arttırmış olacağız. Yoğun ilginin olduğu, talep gören bazı mesleklerdeki rol model sayısını arttırmaya çalışıyoruz. Sitemiz üzerinden meslek önerilerini de kabul ediyoruz ve bu doğrultuda ilerliyoruz.

Kurulum aşamasında rol modellerimizi tamamıyla referans yöntemiyle, özenle seçtik. Belli kriterlerimiz vardı, bu kriterlere uyan kişileri değerlendirip platformumuza dahil ettik. Artık büyüdük, ailemiz genişledi ve rol model başvurularını kabul etmeye başladık ve bir süredir üyelik sistemimiz var. Rol model seçiminde en önemli kriterimiz kesinlikle bu kişinin işini severek tutkuyla yapıyor olması. Sonrasında tecrübesine, başarılarına, insanlara tutkusunu geçirmesi ve rehberlik yapabilmesi açısından iletişim becerilerine bakarak karar veriyoruz. Alanında hem isim yapmış kişiler de rol modelimiz olabiliyor, işin henüz çok başında ama kısa sürede başarılı olmuş, benzer tecrübede gelen insanlara örnek oluşturabilecek kişiler de olabiliyor. Herkesin rol model kriteri farklı olabilir, kimi bu alandaki en iyi kişiyle görüşmek ister kimi de kendi geçmişleri en çok benzeyenle. Herkesin gitmek istediği nokta farklı olabilir. Buradan hareketle rol modellerimizi her seviyeden, farklı meslek gruplarından, farklı geçmişlerden seçmeye çalışıyoruz.

Rol model olmak, başkalarına ilham vermek ve yol göstermek isteyen kişiler bize sitemiz üzerinden başvuru yapabilirler. Kısa bir değerlendirme sonrası hemen geri dönüş yapıyoruz.

* Hayallerin işe dönüşmesi aşamasında sistem nasıl işliyor?
İşini Sev’de blog yazarlığından fotoğrafçılığa, otel işletmecisinden pilates eğitmenine kadar farklı branşlarda rol modeller; videolar aracılığı ile işlerini anlatıp ve bu işe başlamak isteyen kişiler için mesleki tüyolar veriyorlar. Aynı zamanda; ziyaretçiler rol modellerle canlı video konferans yapıp mentorluk alabiliyor veya onlarla 1 günü geçirip işi iş üstünde görüp deneyimleyebiliyorlar.

Bu sayede adım adım meslekleri inceleyip, kendinize göre bir meslek bulup, sonra videolar aracılığı ile mesleği tanıyıp o işin size göre olup olmadığına karar verebilir ve seçtiğiniz işin rol modeliyle buluşarak o işe başlamak konusunda merak edilen tüm sorulara cevaplar bulabilirsiniz. Hatta o işte 1 gün geçirip işi iş üstünde gördüğünüzde gerçek bir deneyimleme yaşamış oluyorsunuz. Bu noktadan sonra artık belirsizlikler daha az, yapılacaklar daha net ve adım atmaya daha hazır oluyorsunuz. İsteyenler işlerine başlama aşamalarında da tekrar tekrar rol modellerimizden mentorluk alabiliyorlar.

* Rol modelleri siz mi buluyorsunuz?
Kurulum aşamasında rol modellerimizi tamamıyla referans yöntemiyle, özenle seçtik. Belli kriterlerimiz vardı, bu kriterlere uyan kişileri değerlendirip platformumuza dahil ettik. Artık büyüdük, ailemiz genişledi ve rol model başvurularını kabul etmeye başladık. Rol model seçiminde en önemli kriterimiz kesinlikle bu kişinin işini severek tutkuyla yapıyor olması. Sonrasında tecrübesine, başarılarına, insanlara tutkusunu geçirmesi ve rehberlik yapabilmesi açısından iletişim becerilerine bakarak karar veriyoruz. Rol model olmak, başkalarına ilham vermek ve yol göstermek isteyen kişiler bize sitemiz üzerinden başvuru yapabilir.

* Bireyler birden fazla rol modellerle görüşme yapabilirler mi?
Herkes sevdiği işi bulana kadar istediği kadar rol model ile görüşebilir. Kimi hayalindeki işi çok iyi biliyordur ve tek bir rol modelle görüşüp adımlarını atmaya başlar, kimi daha uzun bir araştırma sürecinden gider ve daha fazla kişiyle buluşur.

* Projenizde belli meslekler üzerinde mi yoğunlaşıyorsunuz?
Dünyada gelir elde edilebilecek o kadar farklı meslekler var ki. İlk amacımız zaten bunları insanlara tanıtmak. O sebeple her mesleğe yer vermeyi istiyoruz, bu sayede herkes için alternatifleri arttırmış olacağız. Yoğun ilginin olduğu, talep gören bazı mesleklerdeki rol model sayısını arttırmaya çalışıyoruz. Sitemiz üzerinden meslek önerilerini de kabul ediyoruz ve bu doğrultuda ilerliyoruz.

* İşini değiştirmek isteyen ya da yeni girişimcilere önerileriniz neler olur?
Her pazartesi sendromla işe gidiyorsanız, gün bitsin diye saat sayıyorsanız, tatilin son günlerinde bunalıma giriyorsanız, en önemlisi çalışıyormuşsunuz gibi geliyorsa hayatınızın sonuna kadar mutsuz yaşamak zorunda değilsiniz. Çocuğunuza sevdiklerinize hem daha çok vakit ayırabilir, hem kendinizi gerçekleştirebilir hem de sevdiğiniz işten gelir elde edebilirsiniz. Çünkü insan sevdiği işi tutkuyla yapınca %100 başarılı oluyor. Kendinize inanın ve risk almaktan korkmayın, en azından bir deneyin. Hiçbir zaman hiçbir şey için geç değil, rol modelinizi bulun ve başlayın!

Copyright 2007-2024 ® NETATÖLYE - Tüm hakları saklıdır. İzinsiz alıntı yapılamaz.