Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Yazı Boyutu:

EN İYİ BABA ''İPEK MAYMUNLARI''

''Hangi türün babaları en iyidir?'' sorusunun yanıtı ''insan'' değil, ''ipek maymunu''.


Türkiye Zeka Vakfı'nın web sitesinden derlenen bilgiye göre, ağaçlarda yaşayan bu küçük maymunlar, baba olduktan hemen sonraki zamanlarının yüzde yetmişini yeni doğan bebeklerine bakmakla geçiriyor.


''En iyi baba'' onurunun ''en azından primatlar arasında'' ipek maymunlarına ait olduğunu ifade edilirken, Princeton Üniversitesi'nden Yevgenia Kozorovitskiy ile çalışma arkadaşlarının yaptığı araştırma çocuk büyütmenin ipek maymun erkeklerine ''en iyi baba'' unvanını kazandırmakla kalmayıp zekalarının gelişimine de katkıda bulunduğunu gösterdi.


Çalışmada, baba olan erkek ipek maymunları ile çocuksuz erkek ipek maymunlarının beyinlerikarşılaştırıldı. Baba ipek maymunlarının prefrontal korteksde baba olmayanlara göre daha fazla ''iyi bağlanmış'' nörona sahip olduğu saptandı.


Bu bulguyu değerlendiren Kozorovitskiy ve ekibi, aradaki farkın yalnızca çocuk dolayısıyla daha fazla gündelik zihinsel etkinlikte bulunmakla açıklanamayacağı, ''babalık yapmanın'' prefrontal korteksin, dolayısıyla zekanın gelişimine özel bir etkisi olduğu kanaatine vardı.


Sitede, ''Bu çalışma ile insanlardaki babalık ve zeka ilişkisini de içerecek bir genelleme yapmak mümkün değilse de, başka çalışmalar insan için de benzer bir ilişki olduğunu düşünmemize neden oluyor'' yorumuna yer verildi.

Copyright 2007-2024 ® NETATÖLYE - Tüm hakları saklıdır. İzinsiz alıntı yapılamaz.