Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Yazı Boyutu:

PİDE VE HURMA AŞKI, GÖBEK BÜYÜTÜYOR

Beslenme ve Diyet Uzmanı Şengül Sangu Talak, Ramazan asyının vazgeçilmez ikilisi olan pide ve hurmayı ölçüyü kaçırmadan tüketmenin püf noktalarını anlatıyor.


PİDE AŞKI
Bir ince dilim ekmek 25 gram olup ortalama enerji değeri 69 kaloridir. Beyaz undan yapılan ve posa oranı düşük olan pideden çok tükettiğimizde doygunluğu sağlayamadığımızdan daha fazla yeme ihtiyacı duyuyoruz. İki boğumlu bir pide bir dilim ekmeğe eşdeğer olduğundan, bu kadarlık bir pideyle beraber sebze yemeği tüketmek tokluk süresini uzatır. Bu yüzden tüm doygunluğu pide ile sağlamayı hedeflemeyip makul miktarlarda pidenin yanında posa oranı yüksek öğünleri tercih etmek daha doğru olur.

HURMA AŞKI
Ramazan ayında pidenin yanında hurmadan da vazgeçemiyoruz. Hurma potasyum mineralinden zengin, glisemik indeksi yüksek lezzetli bir kuru meyvedir. 20 gram kadar hurma bir porsiyon meyveye eşdeğer enerji içerir. Bu da ortalama 50 kaloridir. Meyve olarak iftar sofralarında mutlaka yer verilen hurmaların da tüketiminde bazen dengesizlikler ve aşırılıklar yaşanabiliyor.

Günümüzde hurmalar özel olarak üretilmekte ve boyutları normalin üzerinde olmaktadır. Bu nedenle ortalama 20 gram ağırlığında yani 3-4 kuru kayısı veya 1 kuru incir ağırlığına eşdeğer hurmanın bir porsiyon meyveye eşdeğer olduğunu unutmadan dikkatli tüketmekte fayda var.

Aşağıdaki besin değişim tablosundan yararlanarak beslenmenizi çeşitlendirebilirsiniz.


Copyright 2007-2024 ® NETATÖLYE - Tüm hakları saklıdır. İzinsiz alıntı yapılamaz.