Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Yazı Boyutu:

SEZARYENLE DOĞUMA SINIRLAMA!

Sağlık Bakanlığı'nın, 1 Eylül'de yürürlüğe giren Sağlıkta Performans ve Kalite Yönergesi'ne göre, kurumsal performans kriterleri arasında sezaryen oranları da yer alacak.


Normal doğumu arttırmayı hedefleyen Bakanlık, sezaryenle doğum oranını eğitim hastanelerinde yüzde 20, diğerlerinde yüzde 15'le sınırlandırdı.

Yapılan değişikliğe göre bir hastanede gerçekleştirilen sezaryenle doğum oranları da hastanenin performansında bir gösterge olacak. Eğitim hastanelerindeki sezaryenle doğum oranının yüzde 20'yi, diğer
astanelerde ise yüzde 15'i geçmemesi gerekiyor.

SEZARYEN ORANI YÜZDE 70
Sağlık Bakanlığı Performans Yönetimi ve Kalite Geliştirme Dairesi Başkanı Hasan Güler, “Bakanlık olarak sezaryen oranlarını Dünya Sağlık Örgütü'nün belirlediği oranlara çekmek istiyoruz. Sezaryen oranlarını da performans kriterlerinde bir klinik gösterge olarak alıyoruz. Sezaryen oranları özel sektörde yüzde 70'lere çıktı. Bu ne tıbbi ne de insani anlamda kabul edilebilir değil. 2006'dan beri uygulamayı gerçekleştiriyoruz. Bu kültürel bir süreç ve çalışmalarımız sonuç veriyor“ dedi.

Türkiye'de 2006'da 706 bin doğumun 288 binini, yani yüzde 40.8'ini sezaryenle doğum meydana getiriyordu. 2007'de ise, toplam 766 bin doğum gerçekleşti. Bu doğumlarda 251 bin anne, yani yüzde 32.8'lik bir oran sezaryenle doğum yapmayı tercih etti.

Copyright 2007-2024 ® NETATÖLYE - Tüm hakları saklıdır. İzinsiz alıntı yapılamaz.