Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Yazı Boyutu:

ÇOCUĞUN SAĞLIĞI OKULDA BOZULMASIN!

Çocuğun hastalıklarla baş etmesi ve sağlığı için beslenme büyük önem taşır. Okul çağı yani 6-12 yaş arası çocukların gelişim gösterdikleri ve konsantrasyonlarının yüksek olması gereken dönemlerden biridir.


Her dönemde olduğu gibi beslenme burada da ön plana çıkar. Yeditepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı ve Çocuk Sağlığı ve  Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Ayça Vitrinel anlatıyor.


Okula giden çocukların beslenme planında kahvaltının önemi büyüktür. Çocuk mutlaka kahvaltı ederek okula gitmelidir. Bu okul başarısını derslerdeki uyumu arttırır. Bu durumun devamı için okulda yediği ara öğünlerde ise meyve, yoğurt, süt gibi yiyecekler alması uygundur. Okulda yemek yiyen çocuklara tüm besin maddelerini içeren kalorisi hesaplanmış menüler hazırlanır. Evde de özellikle buna dikkat etmek gerekir. Ayaküstü yenen yiyecekler ile gazlı içecekler sağlık açısından uzak durulması gereken besin grubudur.

 

ÇOCUK İÇİN İDEAL KAHVALTI NASIL OLMALIDIR?

Kahvaltıda  besin maddelerinin dengeli olarak alınması gerekir. Bir örnek vermek gerekirse; 1 bardak süt, 1 kibrit kutusu büyüklüğünde beyaz peynir, 2 dilim ekmek,  domates ve salatalık olabilir.

 

OKUL ÇAĞI ÇOCUKLARINDA EN ÇOK GÖRÜLEN RAHATSIZLIKLAR

Öncelikle okul çağı çocuklarında damlacık yoluyla bulaşan üst solunum yolu enfeksiyonları sık görülür. Bu dönem özellikle viral enfeksiyonların çok yoğun olduğu bir dönemdir. Okul çağı çocuklarında geniz eti iltihabı, bademcik iltihabı, nezle gibi hastalıklara sık rastlanır. Bunların büyük bir kısmında bol su, ateş düşürücü, serum fizyolojik gibi burun damlaları tedavi olarak yeterlidir. Gereksiz antibiyotik kullanılmamalıdır. Antibiyotikler bakteriyel üst solunum yolu enfeksiyonu tanısı konulduğunda ve hekim tarafından verildiğinde kullanılmalıdır. Bilinmelidir ki, antibiyotikler ateş düşürücü değildir.

 

BÜYÜK ÇANTALAR SAĞLIKLARINI NASIL ETKİLER?

Okula yeni başlayan çocuklarımız ilk heves tüm kitaplarını her gün taşımak isterler. Oysa, çanta ağırlığının çocuk ağırlığının yüzde 15’ini geçmemesi gerekir. Bu da okul çağında aşağı yukarı 3 kiloya denk gelir. Ağır çantalar omurga eğriliklerine bel ağrılarına neden olur. Çift askılı çantaların tek askılı olarak bir omuzda kullanılması şikayetleri arttırır. Çanta yerleştirilirken, ağır olan materyaller bel bölgesine yakın yerleştirilmelidir. Çocuk uzun süre ayakta kalacaksa, çantasını mutlaka omuzlarından indirmelidir. Çift askılı taşıma dışında çantaları belden de bağlamak sağlık açısından önemlidir.

Copyright 2007-2024 ® NETATÖLYE - Tüm hakları saklıdır. İzinsiz alıntı yapılamaz.