Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Yazı Boyutu:

YAZ DEPRESYONUNA GİRMEMEK İÇİN...

Depresyonun nedeni mevsimsel değişiklikler olabiliyor. Güneş ışığının azlığı ya da çokluğu insanın ruh sağlığını yakından etkiliyor. Genel olarak kış depresyonu olarak tanımlanan mevsimsel duygulanım bozukluğu, yaz depresyonu olarak da görülebiliyor.


Yaz depresyonu tanısı için her yıl aynı zamanlarda belirtilerin tekrar ediyor olması gerekir. Görülme sıklığı sadece yüzde 1 olan yaz depresyonunun nedenleri kesin olarak bilinmese de mevsimsel duygulanım bozukluğunda güneş ışığının önemli rol oynadığı söylenir.

Yaz depresyonu, kış depresyonuyla karşılaştırıldığında ender görülen ve farklı belirtilerle ortaya çıkan bir duygulanım bozukluğudur. Kış depresyonunun nedenleri de yaz depresyonuna oranla daha net açıklanabilmektedir. 24 saatlik günlük siklusun değişimi, genetik faktörler, stresle bağlantılı faktörler ya da bütün bunların kombinasyonu etken olabilmektedir.

KADINLAR 4 KAT DAHA RİSKLİ
20 yaş altındaki bireylerde mevsimsel duygulanım bozuklukları görülmemektedir, yaşla birlikte mevsimsel duygulanım bozukluklarında artış görülebilir. Bunun yanı sıra kadınlarda erkeklere oranla mevsimsel duygulanım bozuklukları 4 kat daha fazla görülmektedir. Yaz depresyonunun belirtileri kış depresyonununkinden farklıdır. İlkbahar sonları ve yaz başlarında başlayabilir.

BU BELİRTİLER VARSA...
- Depresyon, ümitsizlik hali,
- İlgi ve istek kaybı,
- Anksiyete (endişe, kaygı),
- Uykusuzluk,
- Aşırı hassasiyet, çabuk kızmak, sinirlilik,
- Heyecan, huzursuzluk, sözel ve motor etkinliklerde artış,
- İştah kaybı,
- Seksüel dürtülerde azalma,
- İntihara yönelik duygu ve düşünceler...

Copyright 2007-2024 ® NETATÖLYE - Tüm hakları saklıdır. İzinsiz alıntı yapılamaz.