Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Yazı Boyutu:

EMZİREREK HAYATA BAĞLA!

Ekim ayının ilk haftası “Dünya Emzirme Haftası” olarak kutlanıyor. Anne sütü ile beslenmeyen çocuklarda ölümlerin, anne sütü ile beslenenlere göre 4-6 kat daha fazla olması anne sütünün ne kadar önemli olduğunu bir kez daha ortaya koyuyor.


Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu'nun (UNICEF) tahminlerine göre, yaşamının ilk altı ayında yalnız anne sütü ile beslenememe nedeniyle her yıl 1.3 milyon çocuk yaşamını yitiriyor.
 
ANNE SÜTÜ İLE BESLENEMEYEN 1.3 MİLYON ÇOCUK ÖLÜYOR!
Hacettepe Üniversitesi (HÜ) Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Öğretim Üyesi ve Yenidoğan Bebek Derneği Başkanı Prof. Dr. Murat Tuncer bu önemli haftada anne sütünün önemine bir kez daha dikkat çekti:

“Anne sütü ile beslenmeyen çocuklarda ölümler, anne sütü ile beslenenlere göre 4-6 kat daha fazla. UNICEF tahminlerine göre, yaşamının ilk altı ayında yalnız anne sütü ile beslenememe nedeniyle her yıl 1.3 milyon çocuk ölüyor. Anne sütü bebekte hastalığa yol açabilecek mikropları içermez. Bebeği zatürre, bronşit, orta kulak iltihabı, ishal, idrar yolu enfeksiyonları ve menenjit gibi enfeksiyon hastalıklarından korur, bebeğin bağışıklık sistemini geliştirir, aşıların etkenliğini artırır. Anne sütü, her zaman taze ve içilmeye hazır ‘bedava’ bir besin, mamalarda olduğu gibi hazırlama, koruma, taşıma gibi süreçleri yoktur. Bebeğe her yerde kolaylıkla verilebilir. Her zaman uygun sıcaklık olan beden ısısındadır. Bebek için ideal birleşime sahiptir, bebeğin tüm ihtiyaçlarına göre ayarlanmıştır. İçerdiği enzimler sindirimi kolaylaştırır, karın ağrısı, gaz sancısı ve kabızlık az görülür. Pişik ve benzeri birçok cilt sorunları az görülür. Anne sütü bebek için doğal bir ağrı kesici ve sakinleştiricidir. Anne sütü emen bebeklerin beyin gelişimi daha sağlıklı ve zeki oldukları bilimsel olarak kanıtlanmıştır.

HAYAT KALİTESİ ANNE SÜTÜNE BAĞLI
Anne sütü ile beslenen çocukların ileride daha sağlıklı, hastalıklara karşı daha dirençli oldukları, hatta bazı kanserlere daha da az yakalandıkları saptanmıştır. Anne sütü ile beslenen çocuklarda aşırı şişmanlık, şeker hastalığı, damar sertliği, koroner kalp hastalıkları, hipertansiyon, bronşit, astım, alerji ve psikolojik rahatsızlıklar daha az görülür. Anne sütü, annenin sağlığı açısından da önemlidir. Emziren annelerde doğum sonrası kanamalar az görülür, rahmin hızla küçülür, meme, yumurtalık ve rahim kanserlerinin görülme sıklığı düşüktür, kemik erimesi (osteoporoz) tehlikesi azalır ve ruh sağlığı açısından destekleyicidir.

Doğumun ardından anneden gelen sarımsı renkteki ilk süt olan ağız sütünün mutlaka bebeğe verilmesi gerekir. Bu sütün miktarı azsa da içeriği bebeğin gereksinimi olan her şeydir. Bebeğe, şekerli su, mama, inek sütü ya da başka bir besin maddesinin verilmesi uygun değildir. Bu tür besinler, bebekte doygunluk hissi yaratır, bebeğin emme isteğini ve gücünü azaltır, anne sütünün gelmesini engeller.
 
DOĞUM SONRASINDAKİ İLK YARIM SAATTE EMZİRMEK ÇOK ÖNEMLİ
Annenin sütünün bol olması için bu yarım saatlik süre çok önemlidir. Bu sürenin geçirilmesi emzirmenin yetersiz olmasına yol açar. Bebeğin belirli zaman aralıklarıyla değil, istedikçe ve istediği süre emzirilmesi gerekir. Emzirme sırasında en fazla uyarıyı emzirilen meme aldığından, her emzirmede bir meme emzirilerek tamamen boşaltılmalıdır. Bunun bir nedeni de bir memeden gelen sütün emzirmenin başında ve sonunda farklı olmasıdır. Ezirmenin sonuna doğru gelen süt daha yağlı olduğundan bebekte daha iyi doygunluk hissi olur. Bebekler emmeye başladıktan sonra 5 dakika içinde o memeden alabilecekleri sütün çoğunu alırlar. 15-20 dakika kadar emzirildikten sonra bebekler annenin göğsü üzerine yatırılmalı ve emme sırasında yuttukları hava çıkarılmalıdır. Aksi takdirde,  midede biriken bu hava kusmaya veya karın ağrısına neden olabilir.”


 

Copyright 2007-2024 ® NETATÖLYE - Tüm hakları saklıdır. İzinsiz alıntı yapılamaz.