Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Yazı Boyutu:

SOKAK SÜTÜ SATIN ALMAYIN!

Brucella gibi, hayvandan insana geçen hastalıkların henüz tam olarak ortadan kaldırılamadığı Türkiye'de açıkta satılan sütün tüketilmesini önermenin yanlış olduğunu açıklayan Selçuk Üniversitesi Veteriner Fakültesi Öğretim Üyesi...


Prof. Dr. Dursun Ali Dinç sokakta satılan sütle ilgili aileleri uyardı.
 
Brucella, şap, şarbon ve tüberküloz gibi hayvan hastalıkları, gıda güvenliği ve insan sağlığı açısından büyük risk oluşturuyor. AB ülkelerinde etkili aşılama ve titiz denetimler sonucu brucella, şap ve şarbon gibi hastalıklar tümüyle ortadan kalktı ve bu hastalıklar yıllardır görülmüyor. Ancak maalesef, bu hastalıkların yaygın olarak görüldüğü İran, Irak ve Suriye gibi ülkelere sınır olan Türkiye, bu hastalıkları bir türlü elimine edemiyor. Özellikle brucella ülkemizde çok yaygın olarak görülüyor.
 
En büyük belirtisi dişi hayvanlarda yavru atma olan, et ve süt veriminde büyük kayba neden olan brucella, insanlara doğrudan temas ya da süt ve süt ürünleriyle bulaşabiliyor, insanlarda kısırlık başta olmak üzere çeşitli rahatsızlıklara neden oluyor.

 

KENDİNİZİ VE SEVDİKLERİNİZİ RİSKE ATMAYIN
Türkiye'de brucella hastalığı taşıyan hayvanların çoğu zaman, “hiç bir sorun yokmuş” gibi beslenmeye devam ediliyor, yavru atma vakası görülse bile pek çok yetiştirici hayvandan kan örnekleri alıp brucella testi yaptırmıyor. Bu hastalıklarla mücadelede ülkemizde sonuç alınamaması, insanlara bulaşma riskini arttırıyor.
 
Doğal ve sağlıklı yaşam konusunda insanlara televizyon ekranlarından önerilerde bulanan bazı doktorlar, “Sokak sütü tüketin, daha yararlı” diyebiliyor. Oysa, pastörizasyon işleminden geçirilmeyen mikroplu sütler her zaman risk taşır. Sokak sütlerinin tüketilmesini, AB ülkelerinde insanlara tavsiye edebilirsiniz, ancak bunu Türkiye için söyleyemezsiniz. Kuduz aşısını bulan bilim adamı Louis Pasteur, “Rüyanızda bile sizi köpek ısırdığını görseniz, sabah kalkın ve kuduz aşısı olun” demiştir. Yani, böyle bir ortamda, sokaktaki satıcıdan aldığınız sütte hastalık mikrobu bulunmadığından nasıl emin olabilirsiniz. Pasteur'ün dediği gibi, bu tür konularda risk çok az bile olsa, önlem almaya değer.

Copyright 2007-2024 ® NETATÖLYE - Tüm hakları saklıdır. İzinsiz alıntı yapılamaz.