Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Yazı Boyutu:

HAMİLELER İÇİN SICAK HAVA RİSKLİ!

Sıcak havalarda yaşanan aşırı su kaybı, hamilelerde erken doğum başta olmak üzere birçok rahatsızlığa neden olabiliyor. Kavurucu sıcaklarda hamilelerin diğer insanlardan daha dikkatli davranması gerek! İşte, anne adaylarına hayat kurtaran öneriler...


Hacettepe Üniversitesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Tarık Aksu, hamilelerin, sıcak havanın etkisiyle bazı sağlık sorunları ile karşılaşabileceklerini ifade ederek şu önerilerde bulundu:

GÜNDE 8-10 BARDAK SU İÇİN
Sıcak havalarda, her zamankinden daha fazla sıvı alınması, günde 8-10 bardak su içilmesi ve bunun yanı sıra taze meyve suları ile limonata gibi içeceklerin tüketilmesi gerekir. Çay, kahve, kola gibi kafein içeren içeceklerden uzak durulmalı.

SIK SIK ILIK DUŞ ALIN
Sıcak havanın etkisiyle vücudun susuz kalması, rahimde kasılmalara, kasılmalar doğum sancılarına ve erken doğuma neden olabilir. Gebelerin, enfeksiyonlara karşı direnci diğer bireylere göre daha düşük olduğundan mantar, idrar yolu ve vajinal enfeksiyonlar da erken doğuma neden olabilecek sorunlar yaratabilir. Sıcak havanın etkisiyle aşırı terleme, kızarıklık ve kaşıntı çeşitli mantar rahatsızlıklarına yol açabilir. Gün içinde sık sık ılık duş alınması faydalı olur.

TUZLU VE BAHARATLI GIDALARDAN UZAK DURUN
Hamilelerin, vücudun su ihtiyacını arttıracağı ve tansiyonun yükselmesine neden olabileceği için tuzlu gıdalardan uzak durması, baharatlı yiyeceklerden ve az pişmiş etlerden kaçınmaları gerekiyor. Mümkün olduğunca haşlama yiyecekler yenmeli, bol sebze ve meyve tüketilmeli, karbonhidrat ağırlıklı besinlerden uzak durulmalı, sık sık ve az miktarlarda beslenilmeli.

GÜNEŞTEN KORUNUN
Gebelerin güneşin zararlı etkilerinden korunmak için öğle saatlerinde kesinlikle dışarı çıkmamaları gerek. Çıkılması halinde ise geniş şapka takılmalı ve vücudun açıkta kalan yerlerine yüksek faktörlü koruyucu krem sürülmeli. Hamilelerin, ter emilimini sağlayan açık renk, pamuklu, keten ve geniş kıyafetler giymesi uygun olur. Sıcak havanın etkisiyle ayakların şişmemesi, nefes alabilmesi ve vücut dengesinin sağlanması için de ortopedik ve rahat ayakkabıların tercih edilmesi gerek.

YÜZÜN
Yüzme, karın kaslarını sıkıştırdığı için doğumu kolaylaştırır. Özel bir durum söz konusu olmadığı sürece anne adayları bol bol yüzebilir. Hamilelerin çok sıkı olmayan bir mayo ile serbest ve sırt üstü stillerde yüzmesinin hem anneyi hem bebeği rahatlatacağını ve karın kaslarını sıkılaştıracağını, koruyucu kremlerin de bebeğe zarar vermediğini ifade etti.

Copyright 2007-2024 ® NETATÖLYE - Tüm hakları saklıdır. İzinsiz alıntı yapılamaz.