Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Yazı Boyutu:

NEREDE O ESKİ OYUNLAR?

Devir bilgisayar devri. Çocuklar da bilgisayar başından kalkmıyor ve bilgisayar oyunlarını tercih ediyorlar. Arkadaşlarla birlikte oynanan, fiziki ve sosyal gelişime katkı sağlayan geleneksel oyunlar neredeyse unutuldu.


Sosyal Hizmet Uzmanı İlyas Ali Daştan bilgisayar oyunlarının zararı ve geleneksel oyunların faydaları ile ilgili olarakailelri uyarıyor.
 
Rakibinize oyun kaptırmamak için oyun arkadaşlarınız ile uyum içerisinde hareket etmek zorundasınız. Bedensel gelişiminiz için hareket etmeli ve spor yapmalısınız. Sağlıklı bir beden için aktivitesi bol olan oyunlar oynanmalıdır. Koşmak, atlamak, zıplamak, sıçramak kasları ve kemikleri güçlendirir. Oyun, yaşama hazırlanma yöntemidir. Çocuklar, oyunlar içerisinde pratik edilen kurallar ile yaşama hazırlanır. Yenmek, yenilmek, mücadele etmek de yine oyunların ve yaşamın ruhunda olan kavramlardır. Yaşam sıra ve başkalarının haklarına saygılı olma üzerine kuruludur. Otobüs durağında beklerken sıranın en arkasından gelip otobüse binmeye çalışmanız birileri tarafından tepkiyle karşılanır. Bu aynı zamanda o kişilerin hakkına tecavüz sayılır. Geleneksel oyunlar içerisinde mesela mendil kapmaca oynarken sıranızı beklersiniz. Sabırla sıranızı beklediğinizde amacınıza ulaştığınızı öğrenmiş olursunuz.

Geleneksel oyunlarla birlikte yapıcı ve üretici zeka gelişir. Örneğin, çamurdan ya da şeker pancarından evler, arabalar yapar, bulduğunuz taşlarla beş taş oyunu kurar, kimsenin yüzüne bakmadığı değnekler ile çelik çomak oynarsınız.
 
Oyun çocuklar arasındaki iletişimi sağlayan en temel araçlardan biridir. Elinizdeki futbol topu ya da ip ile dünyanın herhangi bir ülkesinde dilini bilmediğiniz yabancı bir çocuk ile oyun oynayabilirsiniz. Bir çocuğun oyun dilini kullanarak diğer bir çocukla iletişim ve ilişki kurma hızı yetişkinlerden kat kat daha fazladır. Bu nedenledir ki, çocukluk çağları sona ermeden çocuklar oynayabildikleri kadar oyun oynamalıdır.

Copyright 2007-2024 ® NETATÖLYE - Tüm hakları saklıdır. İzinsiz alıntı yapılamaz.