Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Yazı Boyutu:

2006’DA 1,7 MİLYON KİŞİ VEREMDEN ÖLDÜ!

WHO (Dünya Sağlık Örgütü) nun yayınladığı rapora göre 2006’da 1,7 milyon kişi veremden öldü ve 9 milyon yeni verem vakası görüldü. Rapora göre, verem geçen yüzyılın hastalığı değil!


DSÖ ilaca dirençli tüberküloz (verem) vakalarında şimdiye kadar tespit edilen en üst düzeye ulaşıldı. 81 ülkedeki 90 bini aşkın verem hastasıyla ilgili araştırmada, çoklu ilaç tedavisine dirençli vakaların düzeyi tahminlerin çok üstünde.

Şaşırtıcı bulguların ortaya çıktığı araştırmada çoklu ilaca dirençli vakaların artışıyla birlikte hastaların standart 6 aylık tedavilere yanıt vermediği, 2 yıla kadar daha pahalı ve daha toksik ilaçlar kullanmak zorunda kalındığı ortaya çıktı.

Yeni verem vakalarının hemen hemen dörtte biri çoklu ilaca dirençli ve başta Azerbaycan’ın başkenti Bakü olmak üzere özellikle eski Sovyet Cumhuriyetleri’nde yaygın. Bu oranın, çoğu Afrika ülkesinde teşhis olanakları olmadığı için çok daha yüksek olabileceği belirtiliyor. Verem hastalığının fiilen tedavi edilemeyen türü şu an onlarca ülkede görülüyor.

SADECE YOKSUL ÜLKELERDE GÖRÜLMÜYOR!
Raporda, ilaca dirençli verem vakalarına yönelik tedavi programlarının geliştirilmesi için hastalık izleme çalışmalarının genişletilmesi gerektiği ve bunun için 5 milyar dolarlık bir bütçe gerektiği belirtiliyor.

Verem sadece yoksul ülkelerde görülmüyor! Londra’nın doğu kesimindeki bölgelerde görülen vaka oranı bazı gelişmekte olan ülkelerdekinden daha yüksek.

WHO’nun veremle mücadele birimi sorumlusu Dr Mario Raviglione uyardı:

 “İlaca dirençli tüberküloz için bir cephe saldırısına ihtiyaç bulunuyor. Ülkeler ve uluslararası toplum bu tutum içine girmemesi durumunda bu mücadele kaybedilecek! Özel olarak ilaca dirençli veremle mücadele dışında, bütün verem vakalarının hızla teşhisi için dünya çapında programlar geliştirilmesi gerekiyor ve ilaca dirençli vakaların gelişmesini önlemek için en iyi yol, tamamen iyileşme sağlanıncaya kadar tedavinin sürdürülmesi.”

WHO raporunda , HIV vakalarıyla ilaca dirençli verem vakaları arasında bağlantı olduğu ortaya konuldu. Letonya ve Ukrayna’daki araştırmalara göre aynı zamanda HIV olan verem hastalarında, HIV taşımayan verem hastalarına oranla hastalığın ilaca dirençli türünün yaklaşık iki kat daha fazla görülüyor.


Copyright 2007-2024 ® NETATÖLYE - Tüm hakları saklıdır. İzinsiz alıntı yapılamaz.