Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Yazı Boyutu:

KOKULU SİLGİLERE YASAK

Özellikle ergenlik dönemindeki çocukların, uçucu maddelere eğilimini önlemek amacıyla Meclis’e sunulan yasa teklifi kabul edildi. Teklife göre kokulu kırtasiye ürünleri çocuklara satılamayacak. Satanlara yaptırım uygulanacak.


Meclis Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu, Uçucu Organik Bileşiklerin Zararlarının Önlenmesine Dair Kanun Teklifi’ni kabul etti. Buna göre yapıştırıcı, kokulu olarak üretilen kalem, defter, silgi gibi ürünlerin, hangi amaçla olursa olsun çocuklara satılması ve verilmesi yasaklanacak. Sağlık Bakanı Recep Akdağ, çocukların uçucu maddelere kolaylıkla ulaşabildiğini ve daha çok ergenlik döneminde olanların uçucu maddelere eğilim gösterdiğini belirterek, teklif sayesinde çocukların bu maddelere erişiminin engelleneceğini söyledi.


HANGİ ÜRÜNLER YASAK? 
Kanun teklifine göre, çocuklarda bağımlılık yaratabilecek uçucu organik bileşikleri içeren yapıştırıcı, kokulu olarak üretilen kalem, defter ve silgi gibi kırtasiye ürünleri hangi amaçla olursa olsun çocuklara satılamayacak ve verilemeyecek. Çocukların kullanma ihtimalinin bulunması halinde yetişkinlere de satışı yapılmayacak. Uçucu organik bileşikler içeren ürünlerin üretildiği ve kullanıldığı yerlerde çocuklar çalıştırılamayacak; bu ürünler eğitim ve öğretim faaliyetlerinde kullanılamayacak. Kanun kapsamına giren ürünlerin yarattığı sağlık riskleri konusunda çocukları ve gençleri bilinçlendirmek üzere Milli Eğitim Bakanlığı müfredatına gerekli eğitim ve öğretim programları konulacak.

AMBALAJA UYARI ŞARTI
Çocuklarda bağımlılık yaratabilecek, uçucu organik bileşikler içeren ürünlerin dış ambalajları ile varsa iç ambalajlarında, “sağlığa zararlı olduğu ve çocuklara verilemeyeceği” şeklinde görünür ve okunaklı bir yazı bulunması zorunlu olacak. Resim ve şekillerin de eklenebileceği uyarı yazılarının kaplayacağı alan, toplam alanın yüzde 30’undan az olamayacak. Kanuna aykırı davrananlara hapis cezası da olmak üzere çeşitli yaptırımlar uygulanacak.

Copyright 2007-2024 ® NETATÖLYE - Tüm hakları saklıdır. İzinsiz alıntı yapılamaz.