Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Yazı Boyutu:

SİGARA, BEBEK ÖLDÜRÜYOR!

Hamile ve yeni doğurmuş annelerin içtiği her sigara bebek için ölüm riski doğuruyor. Sigara içen 10 anneden 9’u, bebeğini beşik ölümüne kurban veriyor.


Bebeklerinde beşik ölümü görülen annelerin 10’da 9’unun hamilelik döneminde sigara içtiği İngiltere’de yapılan bir araştırmayla ortaya çıktı. Bristol Üniversitesi Çocuk Hayatı ve Sağlığı Enstitüsü’nün araştırmasına göre, hamileliğinde sigara kullanan annelerin bebeklerinin beşik ölümüne kurban gitme riski, sigara içmeyen kadınlardan dört kat daha fazla.

Hamilelik ve doğumun hemen sonrasında sigara içmek, fetusta ve yeni doğan bebeklerde gelişim sorunlarına yol açabiliyor. Sigara dumanına maruz kalan bebekler nefes sorunu yaşayabiliyor, akciğer gelişimi engellenebiliyor. Bir başka argüman da dumanın beyindeki kimyasalları etkilediğini söylüyor.

Sigara kullanımı ve beşik ölümüyle ilgili 21 uluslararası çalışmanın çözümlemesini içeren çalışmada birçok anne ve anne adayı sigara uyarılarını önemsemedikleri söylüyor. Early Human Development dergisinde yayımlanacak çalışmada “Sigara ve tütün bağımlılığı, kurbanlarını bu kadar etkisi altına almışken, insanların tütüne erişimi konusunda büyük değişiklikler yapmadan bu risk faktörünün azaltılabileceği konusu tartışmalı” deniliyor.


BEBEK ÖLÜMLERİ YÜZDE 60 ORANINDA AZALIR
Çocuk sağlığı ve gelişim psikolojisi profesörü Peter Blair, tüm ebeveynlerin sigara içmeyi hemen bırakması halinde, ani bebek ölümü sendromu (SIDS) vakalarının yüzde 60 oranında azalacağını vurguluyor. Ani bebek ölümü sendromuyla ilgili çalışmalar arasında en güveniliri sayılan araştırma, sigara karşıtı düzenlemelerin kapsamının genişletilmesi için hükümeti uyarıyor. Öneriler arasında, hamilelerin evde sigara içmesini önlemek, sigara satın almalarını tümden yasaklamak bile var. Bebek Ölümü Çalışmaları Kuruluşu’na göre, İngiltere’de her yıl yaşları bir ile dört ay arasında değişen 300 bebek aniden ölüyor. SIDS’in bir aydan büyük bebeklerde sebep olduğu ölüm oranı, trafik kazaları, lösemi, menejit vakalarının toplamından büyük.

Copyright 2007-2024 ® NETATÖLYE - Tüm hakları saklıdır. İzinsiz alıntı yapılamaz.