Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Yazı Boyutu:

ANNE SÜTÜ BEBEĞİNİZİN SAĞLIKLI GELİŞİMİNİN TEMEL TAŞI

Dünyanın en güzel varlığı olan bebeğinize verebileceğiniz en güzel hediyenin anne sütü olduğunu ve anne sütünün onun tüm geleceğini etkilediğini biliyor muydunuz?


Dünya Emzirme Haftası’nda anne sütünün bebek ve anneye sağladığı yararları Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. İzlem Göçmen anlattı.

BEBEĞİNİZE ANNE SÜTÜ VERİRSENİZ DAHA SAĞLIKLI BÜYÜR…
- Anne sütü bebeğinizin bağışıklığını güçlendirerek onu birçok enfeksiyondan korur ve hastalıklara karşı direncini artırır.
- Bebeğinizin beyin gelişimini olumlu yönde etkiler.
- Anne sütü alan bebeklerin ileride alerji ve astım gibi hastalıklara yakalanma riskleri daha azdır ve bu azalma bebek büyüdükçe devam eder.
- Anne sütü alan bebekler ciddi sonuçlara yol açabilen bağırsak hastalığı Crohn’a karşı daha dayanıklıdır.
- Anne sütü, ishalle seyreden enfeksiyon hastalıklarına, solunum ve idrar yolu enfeksiyonlarına, bakterilerle oluşan menenjit (beyin zarı iltihabı) hastalığına, ileride ortaya çıkması muhtemel ülseratif kolit hastalığına,  Hemofilus Influenza B bakterisiyle oluşan enfeksiyonlara, Nekrotizan enterokolit hastalığına (Yenidoğan döneminde, özellikle prematüre yenidoğanları etkileyen mide bağırsak kanalı hastalığı) karşı korur.
- Anne sütü alan bebeklerde Tip 1 Diyabet hastalığının görülme riski biberonla beslenen bebeklere göre daha düşüktür.
- Anne sütü alan bebekler göz enfeksiyonlarına karşı daha dayanıklıdır.
- Orta kulak enfeksiyonları daha az görülür.
- Anne sütüyle beslenmeyen bebeklerde ileride multiplskleroz ortaya çıkma riski nispeten daha yüksektir (Her ne kadar nedeni ortaya çıkarılmış bir hastalık olmasa da, bebekliklerinde anne sütü alanlarda, almayanlara göre daha az görülmektedir).  
- Sizi mama masrafından kurtararak hem aile hem de ülke bütçesine ciddi bir yük oluşturmasını engeller.
- Anne sütü hemen kullanıma hazırdır ve tazedir.
- Emzirmek biberonla beslemekten daha kolaydır. İlk başta biraz zorlanılmasına karşın, yeterli bilgi ve emzirmenin zamanla getirdiği tecrübe sayesinde emzirmenin aslında çok kolay bir işlem olduğunu anlayacaksınız. Biberon mama ve diğer ekipmanlarla uğraşmayacaksınız. Isıtma, karıştırma, dondurma vs. gibi işlemler olmayacak.
- Emziren annenin hangi markanın daha besleyici olduğunu araştırmasına gerek kalmaz. Anne sütü hiçbir zaman birebir taklit edilemez. Bu yüzden emzirmeyen anneler hangi mamanın bebekleri için daha iyi olduğu konusunda araştırma yaparak yorulurken, emzirmeyi seçen anneler bebeklerinin en iyi mamayla beslendiklerinden emindirler.   
- Emziren annenin “temiz su” bulma endişesi yoktur. Kaynağı beli olmayan sularda kurşun ve alüminyum gibi bebeğinizin sağlığına olumsuz etki edecek maddeler bulunabilir. Bu maddeler kullandığınız suda çok düşük miktarda bulunsalar da mamaya karıştırmadan önce sterilizasyon için suyu kaynatma işlemine tabi tuttuğunuzda konsantre hale gelebilirler.

EMZİREN BİR ANNE OLMANIN AVANTAJLARINI GÖZ ARDI ETMEYİN!
- Demir eksikliğine bağlı kansızlık yaşama riskiniz çok düşüktür. Emziren annelerde doğum sonrası kanama miktarı daha az ve emzirmeye devam ettikleri sürece adet görme olasılıkları daha düşük olduğundan, doğumda kaybettikleri demir depolarını daha kısa zamanda tekrar oluşabilir.
- Meme kanserine yakalanma riskiniz daha düşüktür.
- Şeker hastası bir anneyseniz emzirdiğiniz sürece günlük insülin ihtiyacınız daha düşük olur.
- Emziriyorsanız Endometriosis hastalığının ilerleme hızı daha düşüktür.
- Emzirmek, ileride yumurtalık ve endometrium (rahim içi tabakası) kanserine yakalanma riskinizi azaltır.
- Gelecekte yaşayacağınız kemik erimesinden sizi korur.

Copyright 2007-2024 ® NETATÖLYE - Tüm hakları saklıdır. İzinsiz alıntı yapılamaz.