Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Yazı Boyutu:

DİŞLERİMİZİ FIRÇALAMIYORUZ!

Diş Hekimi Dt. Aydemir Karaer, ağız ve diş sağlığı için, dişleri günde en az 2 kez 2’şer dakika fırçalamak gerektiği uyarısı her kanaldan yapılmasına rağmen, Türkiye’de her 7 kişiden sadece 1’inin günde 2 kez diş fırçaladığını vurguluyor.


25 milyondan fazla kişinin günde 1 kez bile diş fırçalamadığını belirten Karaer, “Çocukların diş fırçalama alışkanlığını aileden kazanamamaları nedeniyle, 3-12 yaş grubunda her 100 çocuktan 98’i diş çürüğü problemi yaşıyor” diyor.

22-27 Kasım 2014 Ağız ve Diş Sağlığı Haftası nedeniyle, Diş Hekimi Dt. Aydemir Karaer, “Ağız ve diş sağlığı ile ilgili problemler, yaşamsal birçok hastalığa yol açma riski yanında, kişinin toplumdaki sosyal hayatını da olumsuz etkiler. Özgüven ve performans kaybına yol açarak, psikolojik problemlere neden olur, iş ve özel hayatında başarısızlık kaynağı haline gelir” uyarısında bulundu. Karaer, günde 2 kez diş fırçalamanın, ağız ve diş sağlığını koruyarak, kanserden kalp sağlığına kadar, yaşamsal birçok sağlık riskine karşı önlem almanın, en önemli ve en kolay yolu olduğunu hatırlatıyor.

“Türkiye’de, 2 kez 2’şer dakika dişleri fırçalamak gerektiği konusunda, Sağlık Bakanlığı başta olmak üzere, birçok kurum ve kuruluş halkı bilinçlendirmek üzere kampanyalar gerçekleştiriyor. Bu kadar çabaya rağmen, 2014 yılı Türkiyesi’nde maalesef her 2 evden 1’ine, yılda 1 diş fırçası bile girmiyor.

Ağız ve diş sağlığını koruyabilmek için, kahvaltıdan sonra ve akşam yatmadan önce 2’şer dakikayı dişlere ayırmak gerekiyor. Sadece dişleri fırçalamak da yeterli değil. Diş fırçalamayı artık, diş etlerini ve dili de fırçalayacak biçimde geliştirmek, ağız hijyeni açısından büyük önem taşıyor.

Türkiye’nin diş fırçası ile birlikte, diş macunu tüketiminin de gelişmiş ülkelerin çok gerisinde. Türkiye’de diş macunu kullanımı kişi başına yıllık sadece 125 gram. Yani bir yıl boyunca, sadece küçük bir diş macunu tüpü kadar.

Neredeyse her çocukta en az bir diş çürüğü problemi yaşanmasının, Türkiye’de ağız ve diş sağlığının geleceği ile ilgili olarak da kaygı yaratıcı. Ağız ve diş bakımı, aslında bebeklerin henüz dişleri bile çıkmadan başlar. İlk diş, diş hekimi ile ilk tanışma ve ilk diş muayenesini gerektirir. Doğru olan, en az 6 ayda bir kontrol için diş hekimine gitmektir. Batı ülkelerinde diş hekimine gitme sıklığı kişi başına yılda 5, ülkemizde yüzde 0,9, yani yılda 1 kez bile değildir.”

Copyright 2007-2024 ® NETATÖLYE - Tüm hakları saklıdır. İzinsiz alıntı yapılamaz.