Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Yazı Boyutu:

ÇOCUĞUNUZ SIK SIK KABUS GÖRÜYORSA, DİKKAT!

Prof. Dieter Wolke’nin yönettiği, Warwick Üniversitesi'nde yapılan araştırmaya göre bilim insanları, çocukluk döneminde çok sık tekrarlanan kabusların ve gece terörünün, çeşitli psikolojik rahatsızlıkların belirtisi olabileceği uyarısında bulundu.


Yapılan araştırmaya 3-12 yaşları arasında 6 bin 800 çocuk ve aileleri katıldı. Çocukların büyük bir kısmının arada sırada kabus gördüğüne işaret eden bilim insanları, ancak sık sık tekrarlanan kabusların ciddi bir sorunun belirtisi olabileceğini söyledi. Genellikle 4-12 yaş arası görülen, uyku sırasında çığlık atma ve kontrolsüz hareketlerde bulunma gibi belirtiler gösteren gece terörünün kabuslara eşlik etmesinin de riski artırdığı belirtildi.

Araştırmaya katılan ailelere, belirli dönemlerde çocuklarında uyku sorunları olup olmadığı soruldu. Araştırmacılar, daha sonra çocuklarda halüsinasyon, hezeyan ve düşüncelerinin kontrol edildiğini düşünme gibi psikotik deneyimler olup olmadığı kontrol etti.

Çocukların büyük bir kısmının çeşitli dönemlerde kabus gördüğüne işaret edilen araştırmada, katılımcılardan yüzde 37'sinde yıllar boyunca sık sık tekrarlanan kabuslar olduğu belirlendi. Bu çocuklarda psikotik deneyimler görüldü.

Araştırmacılar, 12 yaşına kadar tekrarlanan kabuslar gören çocuklarda psikolojik sorun riskinin diğerlerine oranla 3.5 kat gece terörü yaşayan çocuklarda ise 2 kat daha fazla olduğuna dikkati çekti.

Araştırmayı yöneten Profesör, "Kabuslar ve gece terörleri, tamamen normal. Ancak bunlar, çok sık tekrarlanıyorsa önemli bir sorunun belirtisi olabilir" dedi.

Bazı psikolojik rahatsızlıkların erken teşhisine yardımcı olması beklenen araştırma, "Sleep" dergisinde yayımlandı.

Copyright 2007-2024 ® NETATÖLYE - Tüm hakları saklıdır. İzinsiz alıntı yapılamaz.