Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Yazı Boyutu:

STRES SAHİBİ EBEVEYNİN ÇOCUĞU OBEZİTE RİSKİ ALTINDA!

Aralarında Dr. Ketan Shankardass’ın da bulunduğu Kanadalı bilim adamlarının yaptığı araştırmaya göre, çocukların obez olmalarının sebeplerinden birinin ebeveyn stresi olduğu ortaya çıktı.


Araştırma, ebeveynlerinin stres düzeyi yüksek çocukların vücut kitle indeksinin daha fazla olduğunu ortaya koydu. Araştırmada, çoğu Latin Amerikalı çocukların her yıl vücut kitle indeksi hesaplandı ve stres düzeyini belirlemek için ebeveynlerden bazı soruları yanıtlamaları istendi. Sonuçlar, anne ve babası stresli olan çocukların vücut kitle indeksinin, stressiz ortamda büyüyen çocuklarınkinden yaklaşık yüzde 2 fazla olduğunu gösterdi.

Kanadalı doktor, yüzde 2′nin az olduğunun düşünülebileceğini ancak çocukların vücutları, yeme ve spor alışkanlıkları halen geliştiğinden bunun büyük bir oran olduğunu vurguladı. Ve kilo alımının devam etmesi halinde durumun ciddi sağlık sorunlarına yol açabileceği uyarısında bulundu.

EVDEKİ STRES FİZİKSEL AKTİVİTEYİ AZALTIYOR VE BİYOLOJİYİ OLUMSUZ ETKİLİYOR
Evdeki stres ve obezite arasındaki bağlantının nedeni açık olmasa da doktor bazı teoriler öne sürdü.

Ebeveynlerin stresinin ev içindeki fiziksel aktiviteleri azaltabileceği ve sağlıksız yiyeceklerin sayısını artırabileceğini ifade eden doktor, anne ve babanın stresinin yansıyıp, çocuğun bununla daha fazla yiyerek, daha az hareket ederek mücadele ediyor olabileceğini belirtti. Ayrıca bilim adamı, çocukların stresinin kilo alımına neden olan biyolojik değişikliklere yol açıyor olabileceğini de belirtti.

Bilim adamı, sadece ebeveynlerin davranışlarını değiştirmeye odaklanmak yerine anne ve babanın stres kaynağını bulup bunların ortadan kaldırılması gibi aileleri destekleyecek programlara yoğunlaşmanın daha fayda taşıyacağını da vurguladı.

Araştırmanın sonuçları “Pediatric Obesity” dergsinde yayımlandı.

Copyright 2007-2024 ® NETATÖLYE - Tüm hakları saklıdır. İzinsiz alıntı yapılamaz.