Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Yazı Boyutu:

PEYNİR DİŞLERE İYİ GELİYOR

Yapılan bir araştırmaya göre, peynirin ağızdaki PH değerini arttırması sayesinde dişleri çürüklere karşı koruyabileceği ortaya kondu.


"General Dentistry" dergisinde yayımlanan bir araştırmada, 12-15 yaşındaki 68 katılımcının peynir, süt ve yoğurt yemeden önce ve sonra diş plağının pH değerine bakıldı. Bilim adamları katılımcıları rastgele 3 gruba ayırdı. İlk gruptakilere cheddar peyniri, ikinci gruptakilere süt ve üçüncü gruptakilere şekersiz yoğurt verildi. Grupların tümü 3 dakika boyunca bu ürünleri tüketti ve suyla ağzını çalkaladı. Besinler tüketildikten 10, 20 ve 30 dakika sonra katılımcıların ağzındaki pH değeri ölçüldü. Süt içen ve yoğurt yiyenlerin ağzındaki pH değerinde değişiklik görülmedi.

PH değerinin 5,5’den düşük olmasının diş erozyonu riskini artırdığını belirten bilim adamları, peynir yiyenlerin pH değerinin hızla ve giderek arttığını belirledi.

Bilim adamları, peynirin çiğnenmesinin tükürük salgısının artmasını sağladığını, ayrıca içindeki bazı maddelerin diş minesini olumlu etkileyerek, dişi asitten koruyor olabileceğini vurguladı.

Copyright 2007-2024 ® NETATÖLYE - Tüm hakları saklıdır. İzinsiz alıntı yapılamaz.