Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Yazı Boyutu:

ÇOCUNUZA DA KENDİNİZE DE BOĞMACA AŞISI YAPTIRIN!

Her yıl dünyada 50 milyon boğmaca vakası görülürken, boğmacaya yakalanan her 100 bebekten 4’ü hayatını kaybediyor.


Bulaşıcı bir hastalık olan ve sadece çocuklukları etkilediği düşünülen boğmaca, aslında tüm yaş gruplarını etkileyen bir hastalık. Her yıl dünyada 50 milyon boğmaca vakası görülüyor ve boğmacaya yakalanan her 100 bebekten 4’ü hayatını kaybediyor. “Bordetella pertussis” adında bir bakterinin yol açtığı ve hava yoluyla bulaşan boğmaca, öksürükle kendini belli ediyor. Boğmaca, yeni doğanlarda ve aşısız süt çocuklarında ölüme varabilen ciddi sonuçlara yol açabiliyor. Ancak sadece çocuk hastalığı olmayan boğmaca, yetişkinlerde de görülüyor ve bebeklere de çoğunlukla yetişkinlerden bulaşıyor. Boğmaca, bebeklere yüzde 75 oranında anne, baba ve kardeşlerden bulaşıyor. Genelde 2 haftadan uzun süren öksürük şikayeti ile tanınan boğmaca, yeni doğanlarda ve süt çocuklarında ağır seyrediyor ve ciddi komplikasyonlara yol açabiliyor. Yeni doğanlara ve aşısı henüz tamamlanmamış süt çocuklarına boğmaca yüzde 75 oranında anne, baba, kardeşler ve diğer kişilerden bulaşıyor. Süt çocuklarına boğmaca bulaştırmada yüzde 32 oranında annelerin, yüzde 15 oranında babaların ve yüzde 20 oranında 4-19 yaş aralığındaki kardeşlerin sorumlu olduğu biliniyor.

EBEVEYNLER DE BOĞMACA AŞISI OLMALI
Bebekleri korumak için bebekle teması olan anne-baba-kardeş, bakıcı ve sağlık çalışanlarının aşılanmasını öngören yaklaşıma “koza stratejisi” deniyor. Pek çok bilimsel kuruluş bu yaklaşımı öneriyor. Boğmaca aşısının, özellikle bebek doğmadan önce bebekle temas edecek bireylere uygulanması, daha olumlu sonuçlar veriyor. Bebeklerin korunması için ise 2’inci, 4’üncü ve 6’ıncı aylarda aşılanmaları gerekiyor. Her yıl 300 bin kişi, boğmaca yüzünden hayatını kaybediyor. Erişkinlere uygulanan boğmaca aşısı, Türkiye’de mevcut. Ancak bu konuda yeteri kadar bilinirlik yok.

Türkiye’de yapılan araştırmalara göre boğmacaya karşı bağışıklık yaşla birlikte azalıyor ve son yıllarda okul çocuklarında ve ergenlerde boğmaca vakaları azımsanmayacak ölçüde artış göstermiş durumda. 2008’de yayınlanan bir çalışma, Türkiye’de boğmaca vakalarının ergen ve erişkin yaş döneminde geçmişe göre yaklaşık 2,5 kat arttığını gösteriyor.


Copyright 2007-2024 ® NETATÖLYE - Tüm hakları saklıdır. İzinsiz alıntı yapılamaz.