Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Yazı Boyutu:

HER YAŞTA ANNE OLUNACAK!

Bilim insanları, kök hücreler kullanılarak laboratuvarda üretilen kadına ait yumurta hücrelerini ilk kez bu yıl döllemeyi planlıyor. "Sınırsız yumurta" projesi gerçekleşirse, kısırlık ve menopoz tarihe karışacak.


İngiltere'de yayımlanan The Independent gazetesinin "Bilim insanları insanda üremenin kurallarını yeniden yazıyor" başlığıyla yayınladığı habere göre, İskoçya'nın Edinburgh Üniversitesi uzmanları ile ABD'deki Harvard Tıp Okulu'nda bulunan meslektaşlarının yürüttüğü proje bilimde "çığır" açabilir.
Gazeteye konuşan Edinburgh Üniversitesi biyoloğu Evelyn Telfer, laboratuvarda üretilen yumurta hücrelerinin insan spermiyle döllenmesi için İngiltere İnsan Doğurganlığı ve Embriyoloji İdaresi'ne (HFEA) gayriresmi başvuruyu yaptıklarını, resmi talebin de birkaç hafta içinde iletileceğini söyledi.

"GENÇLİK İKSİRİ"
Habere göre bazı bilim insanları, yeni araştırma ile kadınlar için bir "gençlik iksiri" üretilmesinin dahi mümkün olabileceğini düşünüyor. Çünkü bugüne kadar geçerli olan teknik, hormonlarla uyarılan kadınların yumurtalıklarından az sayıda olgun yumurta hücresinin izole edilebilmesini sağlıyor, bu yüzden tüp bebek araştırmaları için çok önemli olan ve "oosit" denen yumurta hücrelerinde "kıtlık" meydana getiriyordu.

SINIRSIZ YUMURTA
Kök hücreden laboratuarda üretilen yumurtalar döllenebilirse, bu kıtlık ortadan kalkacak. İlk aşamada döllenecek yumurtalar "deneysel" olacağı için herhangi bir kadının rahmine nakledilmeyip yok edilecek veya dondurulacak. Ancak denemeler başarıya ulaşınca "sınırsız sayıda yumurta" oluşturulması mümkün olacak. Bu sayede yumurtalıklarını sürekli "genç" tutabilecek orta yaş üstü kadınlar menopoza girmeyecek ve menopozla birlikte gelen kemik erimesi ve kalp hastalıklarına da yakalanmayacaklar.


Copyright 2007-2024 ® NETATÖLYE - Tüm hakları saklıdır. İzinsiz alıntı yapılamaz.