Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Yazı Boyutu:

SOĞUKLAR KİLO ALDIRIYOR!

Soğuk havalarda vücut ısımızı korumak için daha fazla enerji kaynağına ihtiyaç duyuyoruz, bu da karbonhidrat ağırlıklı yiyeceklerin daha fazla tüketilmesine neden oluyor.


Kış aylarında beslenmeye dikkat etmeyip, hareketsiz kalmak kilo artışını kolaylaştırıyor. Eskişehir Osmangazi Üniversitesi (ESOGÜ) Endokrinoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Aysen Akalın, artan enerji ihtiyacı sonucu daha çok karbonhidratlı besinlere yönelim olduğunu belirterek, önerilerde bulundu:
“Kış aylarında havaların soğuması ve günlerin kısalmasıyla günlük aktiviteler azalır. Evlerde ve iç mekânlarda daha fazla vakit geçirebiliriz. Bu da metabolizmamızın yavaşlamasına ve daha az enerji sarf etmemize neden olur. Akşam saatlerinde daha ağır yiyecekler tüketebiliriz. Kış aylarında beslenmemize dikkat etmeyip, fizik aktivitelerimizi arttırmazsak kolaylıkla kilo alabiliriz. Bu sebeple kışın daha sık ama daha az miktarlarda gıda almak gerekiyor. Kış aylarında daha çok meyve, sebze tüketilmesi gerekir. Bu aylarda yeterli protein alımı da önemli. Özellikle balık tüketimi şart. Omega 3 ve 9 yağ asitleri zengini balık, haftada 1 veya 2 kez tüketilmelidir.

VİTAMİN TÜKETİMİNE DİKKAT!
Prof. Dr. Akalın, yine kış aylarında, vücudun enfeksiyonlara karşı direncinin de azaldığını belirterek, şunları söyledi:  “Bu yüzden vücudun savunma sisteminde rol oynayan ve aynı zamanda antioksidan etkileri de olan A, B, C ve E vitamini tüketimine dikkat etmemiz gerekiyor. Kış aylarında D vitamini eksikleri ortaya çıkabilir. D vitamini kış aylarında özel bir öneme sahip. Ülkemizde D vitaminiyle zenginleştirilmiş besinler mevcut değil. D vitaminin en önemli kaynağı güneş ışığıdır. Kış aylarında bu yüzden tahmin ettiğimizden çok fazla D vitamini eksikliği yaşanıyor.''

 

 

 

 

Copyright 2007-2024 ® NETATÖLYE - Tüm hakları saklıdır. İzinsiz alıntı yapılamaz.