Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Yazı Boyutu:

ÇOCUKLARI SOĞUKTAN KORUMAK GEREK!

Soğuk havadan çabuk etkilenen çocuklar ile yaşlıların donma riskinin daha fazla olduğunu belirten Dr. Gürkan Ersoy, ebeveynleri, kış tatiline giren çocukların soğuk havada fazla vakit geçirmemesine dikkat etmeleri konusunda uyarıyor.


Tatiline giren çocuklar dışarıda vakit geçirmek isteyecekler, ancak soğuk havada fazla vakit geçirmeleri sağlıklarını olumsuz etkileyebilir. Dokuz Eylül Üniversitesi Hastanesi, Acil Tıp Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Gürkan Ersoy, sorunsuz bir sömestr tatili için yapılması gerekenleri anlattı:


Sömestr tatilinin, yurt genelinde ağır kış koşullarının gözlendiği günlere denk gelmesi nedeniyle ebeveynlerin soğuğun etkilerine karşı dikkatli olması gerekiyor.

Ebeveynler, tatilde çocukların soğuk havada fazla vakit geçirmemesine dikkat etmeli ve onları yalnız bırakmamalı. Çocuğa birkaç kat kıyafet giydirmek faydalı olacaktır. Özellikle karda oynamak isteyen çocuk sınırlarını bilemeyebilir. Uzun saatler karda oynadıktan sonra uykuya dalma eğilimi gösterebilir. Saatlerini dışarıda oynayarak geçiren çocukların, eve döndüğünde ellerini ısıtmak için kalorifer peteklerine dokunması engellenmeli. Ani ısı değişimi, sinir ucu hasarına neden olabilir. Ayrıca damarlar aniden genişlediği için ani tansiyon düşmeleri yaşanabilir. En akıllıca olan, soğuktan etkilenmiş kişinin vücut ısısını yavaş yavaş yükseltmek olacaktır.

TATİL ZEHİR OLMASIN
Sömestr tatili için birçok aile yoğun kar yağışı alan kayak merkezlerini tercih ediyor, ancak tatilin tadını çıkarırken tedbirli olmak hayati önem taşıyor.

Karlı havada tercih edilen açık mekanlara mutlaka bir rehber önderliğinde gidilmeli. Bilinmeyen bir yol tercih edildiğinde uyarı levhaları dikkatli takip edilmeli. Kar yağışı bulunuyorsa, gezi öncesi yedek kıyafet alınmalı. Tedbirli olmak adına, hava kararmadan gidilecek yere varılmasında fayda var.

SOĞUKTAN ETKİLENEN BİRİNE NASIL YARDIM EDİLİR?
Soğuktan etkilendiği tespit edilen kişinin öncelikle rahat bir ortama ulaştırılması gerekiyor. Soğuktan etkilenen insan, donmaya başladığında uykusu gelir ve bu çok tehlikelidir. Kişiyi o soğuk ortamdan uzaklaştırmalı ve sıcak bir ortama taşımak gerekir. Soğuğa maruz kalmış kişilerin cildi çok kırılgan hale gelir, kolaylıkla yırtılabilir. Kişinin hemen ısıtılmaması önem taşıyor. Isıtıcıların yakınında bulunmak, hastada ciddi yan etkilere neden olabilir. Hasta, üzerindeki ıslak kıyafetler çıkarıldıktan sonra yavaş yavaş ısıtılmalı. Ortamdaki rüzgar engellenmeli. Damarların yüzeyden geçtiği kol altları ve kasık bölgesine ılık su torbaları uygulanmalı. Şuuru yerindeyse çok sıcak olmayan besinler tüketmesi sağlanmalı ve sakinleştirilmeli. Soğuktan etkilenmiş kişiye sarılıp, vücut ısısını transfer ederek hastanın vücut ısısını yükseltmek çok etkili bir yöntemdir. Ayrıca hasta ılık suyla yıkanabilir.

KARLA OVMAYIN!
Donma tehlikesi bulunan kişinin vücudunun karla ovulmasının, doğru bilinen yanlışlar arasında. Karla ovma, hassas hale gelmiş cilt üzerinde büyük zararlara neden olabilir.


 

Copyright 2007-2024 ® NETATÖLYE - Tüm hakları saklıdır. İzinsiz alıntı yapılamaz.